Europa gaat eerste Ariane 6 raket lanceren op 9 juli 2024

De eerste lancering van de nieuwe Ariane 6 raket is gepland voor 9 juli 2024 vanaf Europa’s ruimtehaven in Frans Guyana, dit kondigde ESA-directeur-generaal Josef Aschbacher op 5 juni 2024 aan op de ILA Berlijn Air Show. Josef Aschbacher werd vergezeld door de Ariane 6 Task Force partners, ArianeGroup CEO Martin Sion, CNES CEO Philippe Baptiste en Arianespace CEO Stéphane Israël op het podium om deze mijlpaal aan te kondigen. Walther Pelzer, directeur-generaal van de Duitse ruimtevaartorganisatie DLR, was ook aanwezig voor de gelegenheid. Ariane 6 is Europa’s nieuwe draagraket voor zware lasten en vervangt zijn uiterst succesvolle voorganger, Ariane 5.

De Ariane 6 is modulair en wendbaar. De Ariane 6 is modulair en wendbaar en heeft een bovenste trap die opnieuw kan worden gebruikt, waardoor het meerdere missies in verschillende banen kan lanceren tijdens één enkele vlucht. ESA-directeur-generaal Josef Aschbacher: “De Ariane 6 luidt een nieuw tijdperk in van autonome, veelzijdige Europese ruimtevaart. Deze krachtige raket is het resultaat van vele jaren toewijding en vindingrijkheid van duizenden mensen uit heel Europa en zal bij de lancering Europa’s onafhankelijke toegang tot de ruimte herstellen. Ik ben blij te kunnen aankondigen dat de eerste lanceerpoging op 9 juli zal plaatsvinden. Ik wil de teams ter plaatse bedanken voor hun onvermoeibare inzet, teamwerk en toewijding in dit laatste deel van de eerste lanceercampagne. Ariane 6 is Europa’s raket voor de behoeften van vandaag, aanpasbaar aan onze toekomstige ambities.”

Voor de ontwikkeling van Ariane 6 is ESA de Launch System Architect die samenwerkt met hoofdaannemer ArianeGroup voor de ontwikkeling van de draagraket en met CNES voor de ontwikkeling van het grondsegment.

Lees verder op: Spacepage

30
Deel dit artikel