Eerste detectie van negatieve ionen op de maan

Het eerste ESA-instrument dat op de maan is geland, heeft de aanwezigheid van negatieve ionen op het maanoppervlak gedetecteerd die worden geproduceerd door interacties met de zonnewind. Het Europese team dat werkt met het Negative Ions at the Lunar Surface (NILS) instrument bevestigde het succes van deze wetenschappelijke missie die naar de andere kant (achterkant) van de maan vloog aan boord van het Chang’e-6 ruimtevaartuig. De ontdekking van een nieuwe component van plasma aan het oppervlak van de maan opent een nieuw venster voor ruimtefysica en voor menselijke en robotmissies in een tijdperk van hernieuwde maanverkenning.

Missie van primeurs De eerste negatieve ionendetector op de maan werkte met tussenpozen en verzamelde meer dan drie uur aan gegevens, drie keer meer dan de wetenschappelijke teams nodig hadden voor een succesvolle missie. Dit was de eerste keer dat ESA wetenschappelijke gegevens produceerde op het maanoppervlak. “Dit was ESA’s eerste activiteit op het maanoppervlak, een wetenschappelijke wereldprimeur en een eerste maansamenwerking met China. We hebben een hoeveelheid en kwaliteit van gegevens verzameld die onze verwachtingen ver overtroffen”, zegt Neil Melville, ESA’s technisch officier voor het experiment dat is gebouwd door het Zweedse Instituut voor Ruimtefysica (IRF).

Negatieve ionen, het ontbrekende stukje

De zonnewind is een constante stroom van straling en deeltjes van de zon. Het magnetische veld van de aarde werkt als een schild. De Maan heeft daarentegen geen magnetisch veld en een zeer ijle atmosfeer, de exosfeer. Als de zonnewind de maan raakt, reageert het oppervlak en worden er secundaire deeltjes omhoog geschoten. Deze deeltjes kunnen positief of negatief geladen zijn of helemaal geen lading hebben. Terwijl de positief geladen deeltjes al eerder zijn gemeten vanuit een baan om de aarde, was het meten van negatieve deeltjes een uitdaging. Negatieve ionen zijn van korte duur en halen de baan niet.

Lees verder op: Spacepage

155
Deel dit artikel