Scholen

Er komen al heel wat scholen op bezoek bij volkssterrenwacht Orion. Deze komen uit heel Noord Holland en soms zelfs verder weg.

Wat kunnen we bieden
Als het helder weer is kunnen ze overdag door de telescoop kijken naar de zon en ’s avond naar de maan, en de zichtbare planeten zoals Mars, Jupiter of Saturnus.

Als de leerlingen een mobieltje hebben kunnen ze foto’s maken van de maan met zijn kraters. Dit natuurlijk alleen in de avonduren. Hiervoor is een speciale houder aangeschaft.

Planetarium
Er worden ook korte presentatie verzorgd met een speciale beamer. Deze beamer vult namelijk de hele koepelruimte. Er word dan ingegaan op sterrenbeelden, planeten, het heelal zoals hij er nu uit ziet (werkelijke tijd). Ook worden er korte filmfragmenten vertoond.

Een leerling mag ook een eigen presentatie verzorgen via de speciale planetariumbeamer. Alleen zal er vooraf een afspraak moeten worden gemaakt i.v.m. het onderwerp. De speciale beamer mogen ze dan zelf bedienen onder begeleiding van een vrijwilliger. Voor het voortgezet onderwijs zijn er nog veel meer mogelijkheden. Het programma duurt ongeveer 1½ tot 2 uur.

Natuurkundige proeven
Tevens worden er tijdens deze bijeenkomst diverse soorten natuurkundige proeven gedaan zoals de Maagdenburger halve bollen, De van der Graaff generator enz.


Meer informatie kunt U hierover opvragen bij Orion.
In de afgelopen periode hebben al heel wat scholen de sterrenwacht bezocht en waren diep onder de indruk.

450
Deel dit artikel