Geschiedenis Orion

Oprichters
Hier de oprichters van vereniging Orion. Links Theo Mulder en rechts Hibbe van der Veen. In 1991 kwam Theo Mulder op het idee om een vereniging op te richten. Theo Mulder had inmiddels zelf al een eigen telescoop gebouwd. Hiervoor had hij zelf een eigen spiegel van 20 cm geslepen. Het geheel is gemonteerd in een pvc buis en op een stalen monteren gemonteerd zonder motoren.

Theo en Hibbe kwamen toen op het idee om jaarlijks een grote tentoonstelling op te zetten. Zo gezegd zo gedaan.

Kijkavonden
Op verschillende tijden werd er een kijkavond georgansieerd. Ook overdag werd een kijkmiddag georganseerd met een speciale kleine telescoop. Hiermee kon je naar de zon kijken.

Schaalmodellen
Omdat Orion steeds materiaal leende van verschillende museums zoals Boerhaave en Naturalis is Theo Mulder schaalmodellen gaan vervaardigen. In de loop der tijd werd dat steeds uitgebreider. Zie button schaalmodellen.

Tentoonstellingen
In 1992 hielden we onze eerste grootste tentoonstelling. Deze werd gehouden in de aula van “de Hoeksteen” in Grootebroek. Dit had een vloer oppervlak van ruim 1000 vierkante meter. De eerste viel een beetje tegen qua bezoekers maar toch gingen we door. Uit eindelijk werd het een groot succes. Het oppervlak werd ook steeds groter. De laatste jaren werd het in de aula van het Martinuscollege georgansieerd. Hier hadden we dan ter beschikking over een oppervlakte van ruim 2000 vierkante meter. Het waren zeer succes volle jaren. Later volgde een eigen onderkomen in 2009.

De eerste foto is uit 1992 daarna volgde elke jaar een grote tentoonstelling.

Symposiums
Ook liep Orion diverse symposiums af. De KNVWS organiseerde elke jaar een grote symposium en vereniging Orion was hier steeds aanwezig met een stand van plm 12 meter.

Een eigen onderkomen
Vereniging kreeg de gelegenheid om mee te liften met een nieuw gebouw die in het Streekbos gebouwd zal gaan worden gebouwd. Burgemeester Ergermond zag dat wij heel veel doen voor de jeugd e.d. Vandaar dat hij kwam met een verzoek of we mee wilden doen om een stuk eigen onderkomen te krijgen in het Streekbos. Hierop heeft vereniging Orion toen ingehaakt. Er is toen ook wel duidelijk gemaakt het moet wel allemaal haalbaar zijn voor Orion. De eerste tekeningen zijn in 2008 vervaardigd. de bouw starten in december 2009.

De eerste tekeningen.

Maquette
Naar aanleiding van de tekeningen heeft Theo Mulder een maquette gebouwd. Het had een formaat van 2 meter lang en 70 cm breed. Hiermee ging Theo en Hibbe de boer op om geld in te zamelen. Want op dat moment hadden we maar totaal 165,00 euro in kas en op de bank. Han van Gelderen heeft later van de tekeningen een hele mooi annimatie gemaakt. Deze annimatie gebruikte we dan ook als Orion langs de sponsors ging. Hier enkele foto’s uit de annimatie.

De eerste paal
De eerste paal werd geslagen in december 2009. Heelas werd hier geen feestelijk gelegenheid van gemaakt. Maar dit hield Orion er niet van om er iets zelf van te maken.

Koepel
Theo en Hibbe zijn met de architect bij Stichting de Koepel in Utrecht wezen kijken van hoe dit nu precies zit. i.v.m. de bouw van het Streekbos paviljoen.
Daarna is Theo bij diverse firma’s langs geweest om te kijken wie dit kon bouwen tot zelf Belgie en Duitsland aan toe. We kwamen een goede ontwerper tegen Marcel Binckhorst. Marcel heeft voor Orion een koepel ontworpen. Deze werd goed gekeurd door de architect en een metaal bedrijf in de beurt kon aan de slag. Van dit project is door Theo Mulder een zeer uitgebreide foto reportage vervaardigd van enkele honderden foto’s.

Plaatsing Koepel
Het was een mooi happing. Orion was hierbij aanwezig met diverse leden. Het geheel woog ruim 2500 kilo. De koepel stond op zijn plek in amper 15 minuten en je kon hem met 1 vinger draaien zo soepel ging het.

Bouwen van vitrinekasten
Naar aanleiding van de tekening heeft Theo diverse schaalmodellen gebouwd van vitrinekasten van hoe we dit wilde hebben en past het wel in de ruimte die Orion ter beschikking had gekregen.

Uiteindelijk is er een model gekozen en zijn Theo en Hibbe weer de boer op gegaan. De firma jongeneel was bereid ons hiervoor te sponsoren. Het was afgekeurd hout en dat werd verwerkt op het Martinuscollege waar Theo als concierge werkte op de machinal houtbewerking. Later ging het naar een  bollenschuur waar het geheel verder werd afgewerkt voor dat het defintief verhuisde naar het Streekbos Paviljoen.

Verhuizing vitrinekasten
In juli 2010 zijn we de vitrinekasten die we in elkaar hadden gemonteerd en geschilderd in een bollenschuur te Bovenkarspel gaan verhuizen naar het Streekbos Paviljoen.

Inrichting epositieruimte
Langzaam aan begon er een beeld te ontstaan zoals we dit gedacht hadden. Later zijn er toch nog enkele aanpassingen gekomen zoals de tafel in het begin die naar achteren is geplaatst. Hier kun je de eerste inrichting zien van de vitrinekasten. De ploeg op foto 4 die even zaten uit terusten na vele werk.

Planetarium
Er is met de bouw ook rekening meegehouden dat we in de toekomst een digitale planetarium wilde hebben. De bouw van dit planetarium hebben dan ook de vrijwilligers van Orion zelf ondernomen. Han van Gelderen had hiervoor de berekening gemaakt en Theo en Hibbe gingen weer op pad voor sponsoring.

Space Expo
Met Space Expo uit Noordwijk heeft volkssterrenwacht een leuke samenwerking. Vereniging orion heeft dan ook regelmatig enkele nieuwe onderdelen van Space Expo in bruikleen. Hier enkele onderdelen die we de laatste jaren in bruikleen hebben. Als eerste begonnen we met de MIR ruimtetstation een schaalmodel van 1 op 10. Later zijn er nog meer originele satelliet onderdelen erbij gekomen zoals XMM Newton telescoop. Ook is er een schaalmodel van het lanceerplatform van de Space shuttle. Moest hem wel eerst repareren.

Kijkerbouw Gent
Sinds een aantal jaren heeft Volksterrenwacht Orion ook een hele leuke samenwerking met de kijkerbouw in Belgie een onderdeel van volkssterrenwacht Armand Pien uit Gent. Jean Pierre en Guy Wauters heeft voor Orion de speciale spiegels geslepen voor de heliostaat. Ook op andere gebieden doen we samen heel veel zoals diverse telescopen schenken aan basisscholen. Zo heeft Orion een telescoop geschonken aan basisschool het Palet te Bovenkarspel en een school in Egypte. Maar ook nog een telescoop geschonken aan de Jozefschool uit Hem i.v.m. het project lichthinder. Ook zijn we bezig met het project spectrografie samen met Gent en de UVA uit Amsterdam.

Heliostaat
Met de bouw was er al rfekening mee gehouden dat er in de toekomst een heliostaat zou komen. Uit eindelijk is hij gebouwd door de firma Vlam uit Andijk. Han van Gelderen heeft in samenwerking met Matheu Vlam een ontwerp gemaakt. Daarna is hij vervaardigd door de firma Vlam en Drenth uit Andijk. In 2015 is de heliostaat gemonteerd op de wand. De projectie vindt plaatst in de planetariumruimte.

Gebouw 2016
Het Streekbos Paviljoen ligt in een zeer mooi natuurgebied. Het ligt ook aan een strand en een meer. Hier kunnen we gelukkig nog steeds de band van de melkweg zien. Dit had nooit verwezenlijkt kunnen worden zonder de vele steun en de zeer grote inzet van de vrijwilligers. Helaas kan ik geen namen noemen omdat ik misschien enkele zou kunnen vergeten.

Er is een hele grote prestatie neergezet. Als je uit gaat van 165,00 euro in het begin en je kijkt wat er nu staat. Het is eigenlijk zeer onwezenlijk wat is er allemaal is gebeurd maar toch is het een zeer grote prestatie die geleverd is.

Maar toch wil Theo Mulder en Hibbe van der Veen enkele namen noemen die heel veel hebben gedaan het begin. Carol Lemmens, Paul Dolk, Han van Gelderen, Marian Pontier. Later zijn Jaab Braak en Anne Heeringa erbij gekomen.

862
Deel dit artikel