Bedrijfsuitje

Een bezoek aan de sterrenwacht is voor jong en oud een bijzondere ervaring. Als zo’n afspraak is gemaakt weet men eigenlijk niet precies wat te verwachten. Eenmaal binnen, kijkt men met verwondering wat hier allemaal staat en zegt men verbaasd: “dat dit in Stede Broec staat”.

Wat kan men verwachten

Rondleiding
Een rondleiding door onze expositieruimte. We gaan dan langs de diverse vitrinekasten waar uitleg wordt gegeven over wat hier allemaal in staat.

Planetariumfilm
Je gaat dan een film bekijken in ons planetarium via een speciale beamer die de hele koepel vult. Welke films we kunnen vertonen kun je vinden op de filmpagina.

Uitleg actuele hemel
Er kan ook een programma getoond worden van de actuele stand van de maan en sterren; de sterren zijn hier dus ook overdag zichtbaar! Alles wat je wilt weten over de positie van je eigen sterrenbeeld. Ook worden er verschillende korte filmpjes vertoond zoals een brokstuk dat op de Maan inslaat e.d. Het lijkt net 3D.

Observatorium
Vervolgens gaan we naar het observatorium waar onze 152 mm lenzentelescoop en de 40 cm spiegeltelescoop staan. Deze zijn geplaatst op een zeer unieke montering die nergens anders ter wereld te vinden is. Dit geweldig instrument is geheel vervaardigd door West Friese bedrijven zoal Vlam en Oppedijk in Andijk.

Als het bezoek overdag plaatsvindt en het is helder, dan kan men naar de zon kijken met hiervoor een speciaal filter. Is het bezoek ’s avond en het is helder dan kan men door de telescopen kijken naar bijvoorbeeld de maan en de dan zichtbare planeten zoals Mars, Jupiter of Saturnus. Er kunnen zelfs  foto’s van de maan genomen worden met een mobieltje.

Het programma duurt ongeveer 1½ tot 2 uur.
Meer informatie kunt U hierover opvragen bij Orion.

308
Deel dit artikel