Apollo 8-astronaut William Anders, maker van iconische ‘Earthrise’-foto, omgekomen bij vliegtuigcrash

Voormalig Apollo 8-astronaut William Anders, die in 1968 de iconische ‘Earthrise’-foto maakte waarop de planeet als een in de schaduw liggende blauwe knikker vanuit de ruimte achter het maanoppervlak te zien is, is vrijdag om het leven gekomen bij een vliegtuigongeluk. Anders is 90 jaar geworden.

Anders kwam om het leven toen het vliegtuig dat hij bestuurde, een Beech A45, en waarin hij de enige inzittende was, neerstortte in de wateren voor de San Juan-eilanden in de staat Washington aan de noordwestkust van de Verenigde Staten. Anders’ zoon Greg bevestigde de dood van zijn vader tegenover persbureau The Associated Press. ,,De familie is er kapot van”, aldus Anders junior. ,,Hij was een geweldige piloot en we zullen hem vreselijk missen.”

Anders was in 1968 een van de drie bemanningsleden van ruimtemissie Apollo 8. Ze waren de eerste mensen die een lage baan om de aarde verlieten en naar de maan reisden. Zij zetten nog geen voet op de maan. Dat voorrecht had de bemanning van Apollo 11 in juli 1969, ruim een jaar later.

Lees verder op: AD

24
Deel dit artikel