James Webb ruimtetelescoop vindt overvloed aan koolstofmoleculen rond jonge ster

ster met een zeer lage massa te bestuderen. De resultaten onthullen het grootste aantal koolstofhoudende moleculen dat tot nu toe in zo’n schijf is waargenomen. Deze bevindingen hebben gevolgen voor de mogelijke samenstelling van planeten die zich rond deze ster zouden kunnen vormen.

Rotsplaneten zijn waarschijnlijker dan gasreuzen om zich te vormen rond sterren met een lage massa, waardoor ze de meest voorkomende planeten zijn rond de meest voorkomende sterren in ons melkwegstelsel. Er is weinig bekend over de chemie van zulke werelden, die vergelijkbaar met of heel anders dan de aarde kunnen zijn. Door de schijven te bestuderen waaruit zulke planeten ontstaan, hopen astronomen het proces van planeetvorming en de samenstelling van de resulterende planeten beter te begrijpen. Planeetvormende schijven rond sterren met een zeer lage massa zijn moeilijk te bestuderen omdat ze kleiner en zwakker zijn dan schijven rond sterren met een hoge massa. Het MIRI-programma (Mid-Infrared Instrument), MINDS, wil de unieke mogelijkheden van Webb gebruiken om een brug te slaan tussen de chemische samenstelling van schijven en de eigenschappen van exoplaneten.

“Webb heeft een betere gevoeligheid en spectrale resolutie dan eerdere infrarood ruimtetelescopen,” legt hoofdauteur Aditya Arabhavi van de Rijksuniversiteit Groningen in Nederland uit. “Deze waarnemingen zijn niet mogelijk vanaf de aarde, omdat de emissies van de schijf worden geblokkeerd door onze atmosfeer.” In een nieuwe studie onderzocht dit team het gebied rond een ster met een zeer lage massa die bekend staat als ISO-ChaI 147, een 1 tot 2 miljoen jaar oude ster die slechts 0,11 keer zoveel weegt als de zon. Het door Webb’s MIRI geopenbaarde spectrum laat de rijkste koolwaterstofchemie zien die tot nu toe in een protoplanetaire schijf is waargenomen – in totaal 13 verschillende koolstofhoudende moleculen. De bevindingen van het team omvatten de eerste detectie van ethaan (C2H6) buiten ons zonnestelsel, evenals ethyleen (C2H4), propyne (C3H4) en het methylradicaal CH3.

Lees verder op: Spacepage

46
Deel dit artikel