Top astronomen openen nieuwe exposite van sterrenwacht Orion

Het was een gezellige drukte gisteravond bij Volkssterrenwacht Orion te Bovenkarspel, de drukte die al vroeg op de avond begon had alles te maken met de opening van de geheel vernieuwde expositie die voor een groot gedeelte in het teken staat van de snelheden in de ruimte en aardse telescopen.

De vernieuwde expositie, waar maanden van voorbereiding aan vooraf gaan is o.a. weer voorzien van vele nieuwe en unieke schaalmodellen en informatiepanelen met de laatst bekende informatie en aardse telescopen zoals bijvoorbeeld een schaalmodel van de Einstein telescoop, informatie panelen over de snelheden in de ruimte waaronder de draaisnelheden van onze planeten, zon en het melkwegstelsel.

Om de opening van de nieuwe expositie zo feestelijk mogelijk te maken waren twee hooggeplaatste prominenten uit de astronomiewereld ter plaatse om deze te verzorgen met een lezing als toegift. De opening werd verzorgt door niemand minder dan Prof. Ewine van Dishoeck (Nederlandse hoogleraar in de astronomie en wereldberoemd geworden met haar pionierswerk) en Prof. Tim de Zeeuw (internationaal bekend geworden door zijn onderzoekswerk en cum laude geslaagd voor de graad van doctor in de astronomie).

Na de officiële opening volgde de boeiende lezing van Ewine van Dishoeck “Waar komt het water op aarde vandaan?“ die opgevolgd werd door de lezing van Tim de Zeeuw “” Bouw van de meest geavanceerde telescopen ter wereld bij ESO”. Voor de goede en oplettende luisteraars van beide lezingen volgde er als verrassing achteraf een quiz waarbij drie gelukkige winnaars zich de eigenaar van een nieuwe telescoop mochten noemen.

Ook aanwezig op deze feestelijke avond was Jean Pierre Grootaerd, medewerker van de afdeling kijkerbouw van de Universiteit van Gent en promotor van het project SSVI om van de gelegenheid gebruik te maken zijn project SSVI te promoten; de telescopen, die werden uitgereikt op deze avond, zijn beschikbaar gesteld door SSVI. Dit project heeft inmiddels in 170 landen wereldwijd telescopen en lespakketten geschonken (zie ook www.ssvi.be ); Orion werkt hier al jaren aan mee en schenkt ook namens SSVI regelmatig telescopen aan diverse scholen in Noord-Holland.

Net zoals alle objecten in het heelal blijft ook sterrenwacht Orion altijd in beweging en verrassen met nieuwe elementen en objecten. Kom gerust eens langs om een kijkje te nemen.

370
Deel dit artikel