SpaceX brengt 30ste bevoorradingstuig op weg naar het internationale ruimtestation

a een succesvolle lancering van SpaceX 30ste commerciële bevoorradingsmissie (CRS-30) zijn er nieuwe wetenschappelijke experimenten en technologiedemonstraties voor het ruimtevaartagentschap NASA onderweg naar het internationale ruimtestation ISS, waaronder onderzoeken naar technologieën om zeeijs en plantengroei in de ruimte te meten. SpaceX’s Dragon bevoorraadingsruimtetuig, met meer dan 2,7 ton vracht aan boord, werd op donderdag 21 maart 2024 gelanceerd met de Falcon 9 raket van SpaceX vanaf Space Launch Complex 40 op Cape Canaveral Space Force Station in Florida. Indien alles probleemloos verloopt, moet de Dragon op 23 maart vastgemaakt worden aan het ruimtestation.

De 2,7 ton aan vracht bestaat vooral uit voedsel, kledij en hardware voor het ruimtestation. Daarnaast brengt het Dragon bevoorradingstuig ook verschillende nieuwe wetenschappelijke experimenten naar het ruimtestation zoals het Nano Particle Haloing Suspension experiment. Dit zal bijvoorbeeld de reactie van nanodeeltjes op elektrische velden bestuderen en hun gebruik om te helpen bij de synthese van halfgeleidermateriaal dat bekend staat als “quantum dots”, dat het potentieel heeft om de efficiëntie van de technologie voor zonnepanelen enorm te verhogen.

De onbemande Dragon levert ook een nieuwe set sensoren voor Astrobee-robots ter ondersteuning van geautomatiseerde 3D-waarnemingen, het in kaart brengen en situationeel bewustzijn. Deze systemen kunnen toekomstige missies naar het Gateway ruimtestation in een baan om de maan en het maanoppervlak ondersteunen door geautomatiseerd onderhoud en oppervlaktescans met rovers mogelijk te maken. Daarnaast zal het ruimtevaartuig van SpaceX BurstCube afleveren. Dit is een kleine satelliet die is ontworpen om gammastraaluitbarstingen te bestuderen die ontstaan wanneer twee neutronensterren op elkaar botsen. Deze satelliet kan onze dekking van de gammastralen uitbreiden, waardoor we uitbarstingen met zowel licht als zwaartekrachtgolven, of rimpelingen in de ruimtetijd, die door observatoria op de grond worden gedetecteerd, beter kunnen bestuderen.

Lees verder op: Spacepage

20
Deel dit artikel