NASA: plannen om Marsmonsters naar de aarde te brengen, moeten op de schop

De streefdatum – 2040 – is te ver weg en de kosten – een slordige 11 miljard dollar – liggen te hoog. En dus moet het anders. Maar ja, hoe dan? Dat weet NASA ook niet precies.

Dat bleek gisterenavond tijdens een persconferentie over het Mars Sample Return-programma. Het programma heeft als doel om op Mars verzamelde materialen terug te brengen naar de aarde voor nadere analyse. Een prachtig en ook noodzakelijk plan; dergelijke monsters kunnen een schat aan informatie opleveren over Mars, die we bijvoorbeeld weer kunnen gebruiken om ons voor te bereiden op bemande missies naar de rode planeet. Ook hopen onderzoekers met behulp van de monsters voor eens en altijd duidelijk te krijgen of er leven is (geweest) op Mars.

Bestaande plannen deugen niet
Wetenschappers kijken dan ook reikhalzend uit naar de eerste Marsmonsters. En gisterenavond was er dus eindelijk weer eens een update van NASA over de plannen om die materialen naar de aarde te halen. Heel veel wijzer werden we echter niet. NASA concludeerde namelijk vooral dat de bestaande plannen ontoereikend zijn en dat het dus anders moet. Maar hoe het dan precies moet, blijft in nevelen gehuld. Sterker nog: NASA weet dat zelf ook (nog) niet precies en roept NASA-medewerkers op om met plannen te komen.

Lees verder op: Scientias

52
Deel dit artikel