Marsbodem onderzoek Perseverance bevestigt bestaan eeuwenoud bodemmeer op ‘zijn’ terrein

Red planet Mars surface. Exploration and expedition on red planet. Elements of this image furnished by NASA (url:https://mars.nasa.gov/system/site_config_values/meta_share_images/1_mars-nasa-gov.jpg)

Een team planetair wetenschappers van de Universiteit van Californië, Los Angeles, heeft met hun onderzoek voor de bevestiging gezorgd van het bestaan van een enorm oud meer op Mars, en dit zorgt tevens voor opwinding onder de onderzoekers over de toekomstige bodemmonsters van de Perseverance-rover. Het plantair onderzoeksteam stelt dat NASA’s Marsrover Perseverance mogelijk reeds tekenen van leven op Mars heeft gevonden in de sedimenten van dit oude meer onder de locatie van de rover. Perseverance heeft met behulp van gronddoordringende radarapparatuur een radarkaart gemaakt, die het bestaan onthuld heeft van deze sedimenten – die al wel vermoed werden door eerdere studies maar nooit eerder bevestigd zijn – en die erop wijzen dat de krater ooit werd overspoeld met water van dit gigantische meer. Deze ontdekking zou kunnen betekenen, aldus het team, dat de robotverkenner mogelijk al microbiële fossielen heeft opgeschraapt. Dit kan echter pas met zekerheid worden vastgesteld als er in de toekomst bodemmonsters, naar de aarde worden gezonden, en deze missie zal niet eerder dan rond 2028 gelanceerd worden. De bevindingen werden recent, op 26 januari j.l. in het tijdschrift Science Advances gepubliceerd.

De Perseverance-rover, die op 18 februari 2021 landde op de Jezero-krater, samen met de inmiddels ‘gepensioneerde’ helikopter-metgezel Ingenuity, deed deze ontdekking met behulp van gronddoordringende radar (Eng. ‘groundpenetrating radar’), waarbij sedimentlagen werden onthuld die ooit tot een enorm meer behoorden en later uitdroogden tot een gigantische delta. De bevinding wekt de hoop dat, met de toekomstige geologische monsters onderzoekers bewijs kunnen vinden dat het leven ooit floreerde op de nu uitgedroogde Rode Planeet.

Lees verder op: Astroblogs

98
Deel dit artikel