Astronomen vinden bij toeval dwergsterrenstelsel dat ‘niet hoort te bestaan’

Een team van sterrenkundigen heeft per toeval een sterrenstelsel ontdekt dat volgens hen niet hoort te bestaan. Het stelsel is zo klein en geïsoleerd dat onze huidige kennis over sterrenstelsels het bestaan ervan niet kan verklaren.

Het sterrenstelsel PEARLSDG werd eigenlijk bij toeval gevonden toen de wetenschappers beelden van de James Webb-telescoop onderzochten. Ze stuitten op een heel flauw lichtverschijnsel dat in eerste instantie niet kon worden verklaard, schrijven ze in het nieuwste nummer van Astrophysical Journal Letters.

Dwergsterrenstelsels bevatten relatief weinig sterren, minder dan 100 miljoen. Daarom stralen ze weinig licht uit en zijn ze lastig te vinden voor telescopen. Ter vergelijking: de Melkweg bevat ongeveer 200 miljard sterren.

PEARLSDG is zelfs voor een dwergsterrenstelsel ongebruikelijk klein en dof. Dat wijst erop dat het al een oud sterrenstelsel is. Ook bevindt hij zich niet in de buurt van andere sterrenstelsels en maakt hij geen nieuwe sterren aan. Dat doen zelfs de kleinste sterrenstelsels normaal wel.

Lees verder op: Nu.nl

14
Deel dit artikel