Mars Odyssey viert 100.000 omwentelingen om Mars en maakt indrukwekkende foto van grootste vulkaan in zonnestelsel

Red planet Mars surface. Exploration and expedition on red planet. Elements of this image furnished by NASA (url:https://mars.nasa.gov/system/site_config_values/meta_share_images/1_mars-nasa-gov.jpg)

NASA’s langst functionerende Marsverkenner heeft op 30 juni 2024 een nieuwe mijlpaal bereikt: 100.000 omwentelingen rond de ‘rode planeet’ sinds de lancering 23 jaar geleden. In die tijd heeft de Mars Odyssey orbiter uit 2001 mineralen en ijs op het Martiaanse oppervlak in kaart gebracht, landingsplaatsen voor toekomstige missies geïdentificeerd en gegevens van NASA’s rovers en landers naar de aarde doorgestuurd. 

Wetenschappers hebben onlangs de camera van de orbiter gebruikt om een verbluffende nieuwe foto te maken van Olympus Mons, de hoogste vulkaan in het zonnestelsel. De foto maakt deel uit van een voortdurende inspanning van het Odyssey-team om uitzichten op grote hoogte van de horizon van de planeet te bieden. Net als het perspectief van de aarde dat astronauten aan boord van het internationale ruimtestation krijgen, stelt het uitzicht wetenschappers in staat om meer te leren over wolken en stof in de lucht op Mars. De meest recente horizonopname, gemaakt op 11 maart 2024, toont Olympus Mons in al zijn glorie.

Lees verder op: Spacepage

19
Deel dit artikel