Chinese rakettrap stijgt per ongeluk op tijdens test en stort vervolgens neer

Een test van een Tianlong-3 rakettrap door het Chinese commerciële ruimtevaartbedrijf Space Pioneer eindigde zondag in een mislukking en een indrukwekkende explosie. Space Pioneer voerde op zondag 30 juni 2024 een zogeheten ‘static-fire test’ uit van de onderste trap van zijn Tianlong-3 draagraket in een testfaciliteit in Gongyi, in de provincie Henan. Amateurbeelden, gemaakt door inwoners van Gongyi, laten zien hoe de negenmotorige rakettrap totaal onverwacht opstijgt en vervolgens neerstort in het bergachtige gebied. 

Klemmen en andere structuren worden meestal gebruikt om rakettrappen tijdens dergelijke cruciale tests op hun plaats te houden op hun teststand of lanceercomplex. Tijdens een statif-fire test worden de raketmotoren enkele seconden tot ontbranding gebracht zodat ingenieurs en vluchtleiders kunnen zien hoe deze functioneren en hoeveel stuwkracht deze leveren. Op videobeelden is te zien hoe de rakettrap totaal onverwacht opstijgt tot op een bepaalde hoogte waarna de raketmotoren stoppen met ontbranden. De trap kwam ongeveer 50 seconden na het opstijgen op de grond terecht, blijkbaar met nog veel van zijn kerosine-vloeibare zuurstof brandstof over, wat uiteindelijk leidde tot een gigantische explosie in het bergachtige gebied van de testbasis. 

Space Pioneer voerde de test uit als voorbereiding op een belangrijke lancering van de Tianlong-3, die wordt vergeleken met de SpaceX Falcon 9, in de komende maanden. Het Chinese ruimtevaartbedrijf kondigde eerder deze maand aan dat het 207 miljoen dollar aan nieuwe financiering heeft binnengehaald. De digitale krant The Paper uit Shanghai meldde dat ambtenaren van Henan hadden gezegd dat er geen gewonden zijn gevallen bij deze mislukte test. Space Pioneer kwam later met een eigen verklaring waarin stond dat er een structurele fout was bij de verbinding tussen de raket en het testplatform. De boordcomputer van de raket schakelde automatisch de motoren uit en de raket viel 1,5 kilometer zuidwestwaarts terug neer op aarde. Het bedrijf herhaalde eerdere berichten dat er geen slachtoffers waren gevonden. 

Lees verder op: Spacepace

160
Deel dit artikel