Krachtige X3.4-klasse uitbarsting op de zon

De zon heeft op vrijdag 9 februari 2024 een krachtige zonnevlam van de X-klasse losgelaten, met een piek om 13u10 GMT en een kortegolfradioblack-out in Zuid-Amerika, Afrika en de zuidelijke Atlantische Oceaan. De zonnevlam kwam van zonnevlek AR3576, dezelfde zonnevlek die op 5 februari een vurige show gaf met een M-klasse zonnevlam en plasma-uitbarsting. Gelukkig voor ons bewoog de zonnevlek op 8 februari voorbij de rand van de zon, waardoor de aarde zich buiten de directe vuurlinie bevond. 

De monsterlijke zonnevlam ging gepaard met een coronale massa-ejectie (CME), een grote uitstoot van plasma en magnetisch veld van de zon. “Er was een duidelijke uitbarsting met een coronale golf die wijst op een zeer snelle CME naar het westen,” zei heliofysicus Alex Young in een bericht op X (Twitter). Als een CME de aarde raakt, kan het ons magnetisch veld verstoren en leiden tot geomagnetische stormen die lastig kunnen zijn voor satellieten die op aarde draaien, maar een genot zijn voor noorderlichtjagers die op jacht zijn naar dramatische beelden.

Omdat de zonnevlek zo ver zuidelijk ligt, is het onwaarschijnlijk dat een CME van zonnevlek AR3576 de aarde rechtstreeks zal raken; het is waarschijnlijker dat hij recht onder ons door zal gaan. Hoewel we misschien niet in de directe vuurlinie staan, betekent dat niet dat we niet worden getroffen. De X-flare veroorzaakte uitgebreide radio blackouts door de sterke puls van röntgenstraling en extreme ultraviolette straling die op het moment van de uitbarsting op de aarde afkwam. De straling bereikte de aarde met de snelheid van het licht in iets meer dan acht minuten en ioniseerde de bovenste laag van de aardatmosfeer, de thermosfeer, waardoor kortegolfradioblackouts ontstonden op het door de zon verlichte deel van de aarde, waaronder Zuid-Amerika, Afrika en de zuidelijke Atlantische Oceaan.

Lees verder op: Spacepage

35
Deel dit artikel