ESA selecteert Nederlands satellietsysteem TANGO voor emissie monitoring vanuit de ruimte

De European Space Agency (ESA) heeft groen licht gegeven voor de realisatie van de Nederlandse TANGO satellieten met ISISPACE als hoofdaannemer. TANGO meet de uitstoot van broeikasgassen aan de bron door onder andere energiecentrales, kolenmijnen, stortplaatsen en fabrieken. Zijn Nederlandse voorganger TROPOMI monitort al sinds 2017 wereldwijd het broeikasgas methaan en kan ongeveer 5% van de emissiebronnen in kaart brengen. Zijn opvolger TANGO zal in staat zijn om bronnen te monitoren die verantwoordelijk zijn voor ongeveer 75% van de wereldwijde uitstoot van methaan.

Bovendien meet TANGO de uitstoot van CO2, het gas dat verantwoordelijk is voor de grootste uitstoot van broeikasgassen wereldwijd. De satellieten worden ontwikkeld door een Nederlands consortium bestaande uit ISISPACE, TNO, SRON en KNMI. Naar verwachting zal TANGO begin 2027 klaar zijn voor lancering.

Ten dienste van de wetenschap

ISISPACE is verantwoordelijk voor de algehele uitvoering van de missie, de ontwikkeling van de satellietplatforms en zal de dagelijkse operaties van de missie uitvoeren. Jeroen Rotteveel, CEO van ISISPACE: “Met TANGO gaat ons bedrijf wetenschappelijke gegevens leveren als een dienst aan ESA met behulp van Nederlandse instrumentatie op onze kleine satellieten. Met deze space-as-a-service oplossing die ons erfgoed in kleine satellieten combineert met de uitstekende staat van dienst in Nederland op het gebied van klimaatmonitoring vanuit de ruimte, kan ons team een substantiële bijdrage leveren aan de wereldwijde klimaatuitdaging met een specifiek monitoringsysteem.”

Nederland heeft al zo’n 40 jaar een wereldwijd leidende positie op het gebied van klimaatmonitoring vanuit de ruimte. TANGO bewijst dit eens te meer. De satellietmissie kan inzoomen op plekken die door andere satellieten als ‘interessant’ zijn aangemerkt, een soort vergrootglas. TANGO meet vervolgens de exacte uitstoot. “TANGO meet broeikasgassen op de schaal van een huizenblok, waardoor we elk jaar de uitstoot van tienduizend bronnen zoals energiecentrales en fabrieken kunnen bepalen. Ik zie dit als een belangrijke bijdrage van Nederland aan een eerlijke en duurzame toekomst van onze aarde”, aldus Jochen Landgraf van SRON, dat samen met het KNMI verantwoordelijk is voor het wetenschappelijk beheer van TANGO.

Lees verder op: Spacepage

142
Deel dit artikel