De spectaculaire Radcliff Wave in onze Melkweg ziet er niet alleen uit als een golf, zo beweegt hij ook

Nog maar een paar jaar geleden ontdekten astronomen een van de grootste geheimen van onze Melkweg: in de achtertuin van onze zon bleek zich een enorme golf van gaswolken te bevinden, waar talloze sterren worden geboren.

Deze bijzondere structuur is de Radcliff Wave gedoopt naar het Harvard Radcliffe Institute dat de ontdekking deed. Diezelfde onderzoekers schrijven nu in Nature dat de Radcliffe Wave er niet alleen uitziet als een golf, maar ook zo beweegt. Hij golft als een slang door de ruimte, een beetje zoals ‘de wave’ die fans in een stadion weleens doen.

“Door gebruik te maken van de beweging van babysterren, die geboren zijn in de gaswolken van de Radcliffe Wave, kunnen we de beweging van hun gas volgen om aan te tonen dat de Radcliffe-golf ook echt golft”, legt hoofdonderzoeker Ralf Konietzka van Harvard uit.

De ontdekking van de Radcliffe Wave
Al in 2018 werkten astronomen aan een driedimensionale kaart van de kraamkamer van de sterren in de buurt van de zon. Met behulp van gloednieuwe data van ESA’s Gaia-missie en een dataslurpende 3D-kaarttechniek vonden ze een patroon dat leidde tot de ontdekking van de Radcliffe Wave in 2020.

Lees verder op: Scientias

33
Deel dit artikel