China start in augustus met eerste lancering voor G60 megaconstellatie satellieten

De eerste lancering van China’s G60 Starlink megaconstellatie van meer dan 12.000 satellieten is gepland voor begin augustus. Volgens Shanghai Securities News zullen de eerste satellieten de komende dagen de fabriek in Shanghai verlaten voor het Taiyuan Satellite Launch Center in het noorden van China. De lancering is gepland voor 5 augustus en er worden 18 satellieten verwacht.

Het lanceervoertuig werd niet genoemd in de rapporten, maar de Long March 6A zou de meest capabele optie zijn vanaf Taiyuan in termen van capaciteit naar een lage baan om de aarde en payload fairing. De constellatie is bedoeld om wereldwijde internettoegang te bieden en vormt een uitdaging voor Amerikaanse projecten zoals Starlink. Het is ook de bedoeling om eindige omloopbanen en frequenties veilig te stellen en nationale internetdekking en gegevensbeveiliging te bieden.

De stap maakt deel uit van een nationaal initiatief om de ontwikkeling van de commerciële ruimtevaart te stimuleren en tegelijkertijd innovatie en high-tech industrieclusters te bevorderen. Het initiatief is bedoeld om China’s algehele ruimtevaartcapaciteiten te vergroten. Shanghai Spacecom Satellite Technology (SSST), de entiteit achter de G60 Starlink megaconstellatie in een lage baan om de aarde, kondigde in februari aan dat het 6,7 miljard yuan ($943 miljoen) had opgehaald voor de bouw van de constellatie. SSST heeft samen met de Innovation Academy for Microsatellites van de Chinese Academy of Sciences (IAMCAS) in 2022 Shanghai Gesi Aerospace Technology (Genesat) opgericht om satellietproductiefaciliteiten te bouwen.

De eerste flat-panel satelliet voor G60 rolde in december 2023 van de lopende band in een digitale satellietproductiefabriek in het Songjiang District in Shanghai. Uit eerdere verklaringen blijkt dat er 108 satellieten gepland staan voor lancering in 2024. Dit zou betekenen dat er plannen zijn om dit jaar nog vijf batches van 18 satellieten te lanceren. China heeft ook een andere megaconstellatie goedgekeurd, genaamd Guowang (SatNet). De China Satellite Network Group gaat in 2021 het nationale project met 13.000 satellieten uitvoeren.

Hoewel er sindsdien al een aantal vage test-internetsatellieten zijn gelanceerd, moet de eerste grote partij Guowang-satellieten nog worden gelanceerd. G60 Starlink lijkt daarom een enigszins verrassende voorsprong te nemen in de ontwikkeling ervan.

Lees verder op: Spacepage

22
Deel dit artikel