Zo lek dat hun astronauten niet op ruimtewandeling kunnen, maar NASA zegt plots contract voor nieuwe ruimtepakken op

Het Amerikaanse ruimtevaartprogramma NASA heeft een contract opgezegd voor nieuwe ruimtepakken. Dat terwijl de huidige pakken slijtage beginnen te vertonen.

Twee Amerikaanse ruimtevaarders stonden op het punt om afgelopen week een ruimtewandeling te maken en enkele onderhoudswerken uit te voeren aan het Internationaal Ruimtestation (ISS), toen die plannen plots gecanceld werden. Er bleek een waterlek te zijn in het koelsysteem van één van de astronautenpakken. Die koelsystemen zijn noodzakelijk om de astronauten in een comfortabele temperatuur hun werk te laten doen.

En het is niet de eerste keer dat het misliep met een van de ruimtepakken. Eerder deze maand, op 13 juni, werd een ruimtewandeling ook afgezegd door problemen. Wat er precies aan de hand was, werd uiteindelijk niet meegedeeld. NASA zei enkel dat de wandeling gecanceld werd door “een ongemakkelijk probleem met het ruimtepak”.

De huidige pakken werden meer dan 40 jaar geleden ontworpen en beginnen dus slijtage te vertonen. Opvallend is dan het nieuws dat NASA woensdag heeft aangekondigd dat het zijn contract met Collins Aerospace opzegt. Het ruimtevaartprogramma had een contract van meer dan 100 miljoen dollar lopen met het bedrijf om de volgende generatie ruimtepakken te ontwikkelen. Collins en het ruimteagentschap zijn “wederzijds overeengekomen” om de deal te beëindigen, die het bedrijf had verplicht om de ruimtepakken tegen 2026 te leveren, aldus NASA. “Deze actie werd overeengekomen nadat Collins erkende dat zijn ontwikkelingstijdlijn het schema van het ruimtestation en de missiedoelen van NASA niet zou ondersteunen.”

Lees verder op: Nieuwsblad.be

22
Deel dit artikel