‘Vervuilende’ activiteit van sterrenstelsel NGC 4383 in beeld gebracht

Bij waarnemingen van het 57 miljoen lichtjaar verre sterrenstelsel NGC 4383, heeft een internationaal team van onderzoekers een 20.000 lichtjaar lange uitstroom van gas ontdekt. De hoeveelheid uitgestoten gas bedraagt meer dan 50 miljoen zonsmassa’s (Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, 22 april).

Volgens hoofdauteur Adam Watts van de Universiteit van West-Australië, is de uitstoot van gas het resultaat van een reeks krachtige stellaire explosies in het centrale deel van het sterrenstelsel, waarbij enorme hoeveelheden waterstof en zwaardere elementen de omringende ruimte in zijn geblazen.

‘Over de fysische eigenschappen van dit soort gasstromen is weinig bekend, omdat ze heel moeilijk waarneembaar zijn,’ aldus Watts. ‘Het uitgestoten gas is tamelijk rijk aan zware elementen (door astronomen simpelweg ‘metalen’ genoemd), waardoor we een uniek beeld krijgen van het complexe mengproces van waterstof en metalen in het wegstromende gas. ‘In dit specifieke geval hebben we zuurstof, stikstof, zwavel en vele andere chemische elementen ontdekt.’

Lees verder op: Astronomie.nl

32
Deel dit artikel