SpaceX gaat GOES-U satelliet lanceren die vanuit de ruimte orkanen gaat bestuderen Hot!

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX gaat in juni 2024 de Amerikaanse satelliet GOES-U in de ruimte brengen. Deze vijf ton zware satelliet zal vanop het Kennedy Space Center in de ruimte gebracht worden door een krachtige Falcon Heavy raket. Met deze nieuwste weer- en milieusatelliet wil het Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) onder andere extreme weerfenomenen bestuderen alsook het ruimteweer monitoren.

Wat is GOES-U?

NOAA’s GOES-U is de vierde en laatste satelliet in de Geostationary Operational Environmental Satellites (GOES) – R-serie, het meest geavanceerde systeem voor weerobservatie en milieumonitoring van het westelijk halfrond. De GOES-R-serie biedt geavanceerde beelden en atmosferische metingen, real-time kartering van bliksemactiviteit en monitoring van ruimteweer. GOES-U zal GOES-19 gaan heten nadat het in een geostationaire baan om de aarde is gebracht. Na een succesvolle controle van de instrumenten en systemen is NOAA van plan om GOES-19 in gebruik te nemen en GOES-16 te vervangen als GOES East. GOES-19 zal samenwerken met GOES-18, NOAA’s GOES West-satelliet. Samen houden GOES East en GOES West toezicht op meer dan de helft van de wereld – van de westkust van Afrika tot Nieuw-Zeeland.

Monitoren van weer- en milieuverschijnselen op aarde

De Advanced Baseline Imager (ABI) is het belangrijkste instrument op de satellieten van de GOES-R-serie voor het maken van beelden van het weer, de oceaan en het milieu op aarde. Voorspellers gebruiken ABI-gegevens voor een groot aantal toepassingen met betrekking tot zwaar weer, orkanen, luchtvaart, natuurrampen, de atmosfeer, oceaan en cryosfeer. De Geostationary Lightning Mapper (GLM) is de eerste operationele bliksemmonitor die in een geostationaire baan vliegt. Zware onweersbuien in ontwikkeling vertonen vaak een aanzienlijke toename in bliksemactiviteit en GLM-gegevens kunnen voorspellers helpen zich te concentreren op de initiële ontwikkeling van onweersbuien en het intensiveren van zware onweersbuien voordat ze schadelijke wind, hagel of zelfs tornado’s produceren.

Lees verder op: Spacepage

31
Deel dit artikel