Ze zijn eindelijk terecht: de verschillende delen van de ruimtesteen 2024 BX1 die onlangs boven Berlijn explodeerde. Uit onderzoek naar de fragmenten blijkt dat het hier om een zeldzame aubriet gaat.
Eind januari explodeerde de ruimtesteen 2024 BX1 boven een gebied iets ten westen van Berlijn, slechts drie uren nadat deze door een astronoom in Hongarije was ontdekt. Wetenschappers waren direct opgewonden en hoopvol dat brokstukken ervan ergens in de Duitse velden op ontdekking wachten. Een aantal van hen reisden dan ook af naar onze oosterbuur om te gaan zoeken. En met succes; de brokstukken werden uiteindelijk – met enige moeite – gevonden in een veld nabij het Duitse dorp Ribbeck. En een eerste analyse onthult nu dat de onderzoekers daarmee op bijzondere stenen zijn gestuit: brokstukken van een aubriet.
Moeilijk te vinden
“De ruimtebrokken waren zo ongelofelijk moeilijk om te vinden,” vertelt astronoom en onderzoeker aan het SETI Instituut, Peter Jenniskens, die vanuit San Francisco afreisde naar Duitsland om naar de brokstukken te zoeken. “Dit is omdat ze van een afstandje echt enorm op normale stenen lijken. Je kan ze pas herkennen op het moment dat je dichterbij komt. Zelfs met de uitstekende schattingen van Tsjechische astronomen was het nog steeds heel erg lastig om de brokstukken te vinden.
Lees verder op: Scientias