Rocket Lab brengt satelliet in de ruimte dat het verwijderen van ruimteafval moet onderzoeken

Rocket Lab, een wereldwijde leider in het lanceren van kleinere satellieten, heeft op 19 februari 2024 zijn 44ste Electron-raket gelanceerd. Tijdens deze missie werd met succes de ADRAS-J satelliet in de ruimte gebracht die een oude Japanse rakettrap zal benaderen en inspecteren in het kader van het Commercial Removal of Debris Demonstration programma van het Japanse ruimtevaartagentschap JAXA. De missie, genaamd “On Closer Inspection”, werd gelanceerd vanaf Pad B op Rocket Lab’s Launch Complex 1 in Nieuw-Zeeland.

Electron heeft de Active Debris Removal by Astroscale-Japan (ADRAS-J) gelanceerd, een satelliet die is ontworpen om technologieën en operaties te testen voor het benaderen en monitoren van objecten in een baan om de aarde, ook wel bekend als ruimteafval. De missie is de eerste fase in het beoordelen van het potentieel voor satellieten om in de toekomst een rendez-vous te maken met objecten in een baan om de aarde en te helpen bij het verwijderen van deze objecten uit de baan om de aarde, ter ondersteuning van de duurzaamheid van de ruimte voor toekomstige generaties.

Na de succesvolle lancering van Electron zal de 150 kilo wegende ADRAS-J satelliet nu een oude, afgedankte rakettrap in een baan om de aarde benaderen om deze van dichtbij te observeren, te begrijpen hoe deze zich gedraagt en mogelijke methoden te bepalen om deze in de toekomst met hulp te deorberen. De rakettrap die zal worden geobserveerd is de Japanse H-2A bovenste trap die in een lage baan om de aarde is achtergebleven na de lancering van de GOSAT aardobservatiesatelliet in 2009. ADRAS-J zal rond de 11 meter lange en vier meter grote trap vliegen en deze inspecteren met camera’s en sensoren. De volledige missie van Astroscale zal drie tot zes maanden in beslag nemen.

Lees verder op: Spacepage

31
Deel dit artikel