Oorsprong van mysterieuze, lichtgekleurde ‘kronkels’ op de maan eindelijk ontrafeld

De raadselachtige ‘maanwervelingen’ kunnen magnetische gesteenten zijn die gemagnetiseerd zijn door ondergrondse magma-activiteit, zo vermoeden onderzoekers.

Maanwervelingen zijn lichtgekleurde, kronkelige patronen op het maanoppervlak. Ze zijn opvallend helder, waardoor je ze met een amateurtelescoop al kan aanschouwen. Deze raadselachtige verschijnselen zijn lange tijd moeilijk te verklaren geweest. Maar nieuwe modellen en gegevens van ruimtevaartuigen geven nu meer inzicht in dit oude mysterie.

Maanwervelingen
Maanwervelingen hebben al behoorlijk wat discussies op gang gebracht. Sommigen vinden dat de kronkels lijken op penseelstreken in een abstract schilderij, terwijl anderen ze vergelijken met schemerige wolken op het donkere oppervlak van de maan. Wat we er in ieder geval over weten is dat ze enorm zijn: zo tonen NASA-beelden aan dat de ‘tentakels’ van sommige maanwervelingen zich over honderden kilometers uitstrekken. De bekendste maanwerveling is Reiner Gamma (zie foto hieronder).

Oorsprong
Op dit moment begrijpen onderzoekers nog niet helemaal hoe die mysterieuze ‘kronkels’ op de maan ontstaan. Toch zouden ze daar graag meer over te weten komen. Het achterhalen van de oorsprong van maanwervelingen wordt namelijk gezien als cruciaal voor het begrijpen van de processen die het maanoppervlak hebben gevormd. Ook zou het meer inzicht kunnen verschaffen in de geschiedenis van het magnetisch veld op de maan en ons meer kunnen vertellen over hoe de oppervlakken van planeten en manen in het algemeen de ruimteomgeving beïnvloeden.

Lees verder op: Scientias

8
Deel dit artikel