Nieuw gevaar voor onze ozonlaag: naar beneden stortende satellieten

Na een korte levensduur van vijf jaar vallen satellieten terug naar de aarde en verbranden in de atmosfeer, waarbij kleine deeltjes aluminiumoxide aanzienlijke schade aan de beschermende ozonlaag toebrengen.

Op dit moment is de ruimte om de aarde al drukbezet. Maar naar verwachting zal het er alleen maar drukker worden. De komende jaren worden naar schatting duizenden satellieten gelanceerd om internetdiensten te leveren. Deze satellieten hebben echter een keerzijde. Ze lijken namelijk het herstel van het ozongat ernstig in gevaar te kunnen brengen.

Lancering van duizenden satellieten
Momenteel bevinden zich zo’n 8.100 objecten in een lage baan om de aarde. 6000 daarvan zijn Starlink-satellieten, die in de afgelopen jaren zijn gelanceerd. En hier blijft het niet bij. De groeiende vraag naar wereldwijde internetdekking bevordert een snel toenemend aantal lanceringen van kleine internetsatellieten. Zo is SpaceX van plan om nog eens 12.000 Starlink-satellieten af te vuren. En uiteindelijk zullen er mogelijk zelfs 42.000 rond de aarde cirkelen. Ook andere bedrijven, zoals Amazon, zijn van plan constellaties van 3.000 tot 13.000 satellieten te lanceren. En dat kan behoorlijk wat consequenties hebben.

Lees verder op: Scientias

34
Deel dit artikel