Marsorbiter viert 25.000e(!) rondje om de rode planeet met een fantastische foto

Red planet Mars surface. Exploration and expedition on red planet. Elements of this image furnished by NASA (url:https://mars.nasa.gov/system/site_config_values/meta_share_images/1_mars-nasa-gov.jpg)

De Mars Express-sonde arriveerde eind 2003 bij Mars en cirkelt alweer dus alweer bijna 21 jaar om de rode planeet heen. En in die tijd heeft hij 25.000 baantjes om Mars getrokken. Een enorme mijlpaal die de sonde viert door een geweldige foto van Mars af te leveren.

Op de foto schittert een flink stuk van het Marsoppervlak, met daarop enkele van de beroemdste vulkanen die de rode planeet rijk is. Zo zien we Olympus Mons; niet alleen de grootste vulkaan van Mars, maar ook de grootste van ons zonnestelsel! De vulkaan is bijna 22 kilometer hoog en is met een oppervlakte van 300.000 vierkante kilometer zeven keer omvangrijker dan ons eigen Nederland.

Grote vulkanen
Naast Olympus Mons zijn op de foto echter nog meer vulkanen te zien. Ascraeus Mons, bijvoorbeeld. Met een hoogte van 18 kilometer kan deze ook tot de grotere vulkanen van Mars worden gerekend. Ook zijn op de foto de vulkanen Arsia Mons – net iets hoger dan onze Mount Everest – en Pavonis Mons – ongeveer 14 kilometer hoog – te zien.

Klovensysteem
Onder dit drietal van vulkanen vinden we Noctis Labyrinthus; een klovensysteem, met valleien die tot wel 30 kilometer breed en tot wel 6 kilometer diep zijn. Het klovensysteem is ongeveer 1190 kilometer lang; vergelijkbaar met 3,5 keer de afstand tussen Groningen en Maastricht.

Lees verder op: Scientias

210
Deel dit artikel