Hoe gaan Artemis-astronauten beschermd worden tegen zonnestormen?

De aankomende bemande Artemis missies naar de maan, waarbij astronauten in de nieuwe Orion ruimtecapsules buiten de beschermende cocon van het magnetische veld van de aarde worden gestuurd, zijn aanleiding om de vluchtregels onder de loep te nemen en de vaardigheden voor het voorspellen van ruimteweer aan te scherpen. 

De atmosfeer en het magnetische veld van onze planeet beschermen ons tegen de constante stroom straling en geladen deeltjes die vrijkomen van de zon. Maar uitbarstingen van de zon, zoals onlangs bleek uit de supersterke geomagnetische storm op 10 mei die de aarde teisterde via zonnevlammen en coronale massa-ejecties, kunnen ook een bedreiging vormen voor bemanningen die op weg zijn naar de maan. Gezien de recente krachtige zonne-uitbarstingen, wat zou de impact op de Artemis-operaties zijn geweest als er nu een bemande missie aan de gang was?

Het gevaar uitbannen

“Gelukkig zijn de meeste ruimtevaartuigen die ontworpen zijn voor menselijke exploratie – inclusief die voor Artemis – ontworpen om onze astronauten te beschermen tegen het meeste stralingsgevaar,” vertelde Ian Cohen, plaatsvervangend hoofdwetenschapper voor ruimte-exploratie bij het Johns Hopkins Applied Physics Laboratory, aan SpaceNews. “Er zijn ook protocollen bij NASA om zulke gebeurtenissen te monitoren en erop te reageren en er zijn speciaal ontworpen gebieden van het ruimteschip waar astronauten kunnen schuilen om het gevaar te verminderen,” voegde Cohen eraan toe.

De grootste potentiële dreiging is als de astronauten buiten het ruimteschip een extravehiculaire activiteit uitvoeren in de ruimte of op het maanoppervlak, aldus Cohen. “In dat scenario zou NASA de gebeurtenis in de gaten houden en mogelijk de missieplannen wijzigen – mogelijk de [extravehicular activity] annuleren – om de astronauten te beschermen. Dus hoewel straling een potentieel gevaar is voor extreme gebeurtenissen, houdt NASA de situatie actief in de gaten en heeft het procedures om onze astronauten veilig te houden,” zei Cohen.

Lees verder op: Spacepage

37
Deel dit artikel