Hevige uitbarsting van jonge zonachtige ster waargenomen

Onderzoekers van het Center for Astrophysics | Harvard & Smithsonian (CfA) hebben een ongewoon heldere uitbarsting waargenomen van een ster die op onze zon lijkt, maar veel jonger is. Gegevens van de Submillimeter Array, een opstelling van acht radioschotels op Mauna Kea (Hawaï), laten zien dat de betreffende ster – HD 283572 – in een paar uur tijd ruim een factor honderd helderder werd. 

HD 283572 heeft 40 procent meer massa dan onze zon en is ongeveer 400 lichtjaar van ons verwijderd. Met een leeftijd van minder dan drie miljoen jaar is hij meer dan duizend keer zo jong als de zon – de leeftijd waarop de vorming van aarde-achtige planeten rond sterren op gang komt. 

De hevige uitbarsting werd bij toeval geregistreerd tijdens waarnemingen van het stofrijke materiaal rond jonge sterren, dat een zwakke gloed afgeeft op radiogolflengten. Tijdens deze waarnemingen viel HD 283572 op door zijn grote helderheid. De ster had zich in de maanden vóór de uitbarsting rustig gehouden en was toen helemaal niet zichtbaar met de Submillimeter Array. 

De onderzoekers hebben de energie gemeten die bij de ‘opvlamming’ van HD 283572 is vrijgekomen en zijn daarbij tot conclusie gekomen dat in slechts negen uur tijd ongeveer een miljoen keer meer energie is vrijgekomen dan bij de uitbarstingen van andere zonachtige sterren in onze naaste omgeving. Maar op basis van deze ene waarneming laat zich niet precies vaststellen waardoor de uitbarsting is veroorzaakt.

Lees verder op: Astronomie.nl

103
Deel dit artikel