Exoplaneet ontdekt met ruim 563.000 kilometer lange ‘staart

Astronomen hebben een exoplaneet ontdekt met een bijzondere eigenschap. De kosmische gigant heeft bij zijn weg door de ruimte een gasspoor achtergelaten dat ruim 563.000 kilometer lang is.

Daarmee is de kosmische ‘staart’ zeven keer groter dan de omtrek van de exoplaneet zelf. Exoplaneten bevinden zich overigens buiten ons zonnestelsel en draaien dan ook om een andere ster heen dan onze zon.

De exoplaneet heeft de naam WASP-69b gekregen. Volgens Sciencealert is de exoplaneet bijna net zo groot als Jupiter en bevindt het zich op zo’n 160 lichtjaren afstand van de aarde.

Volgens astronomen kan de ontstaansreden van het ongebruikelijk lange gasspoor gezocht worden in de baan van de exoplaneet. WASP-69b draait opmerkelijk strak langs de ster heen. De straling van de ster zou de atmosfeer van de exoplaneet letterlijk wegblazen en voor het gasspoor zorgen.

De ontdekking werd gedaan met een grote telescoop in Hawaï. Daarmee konden astronomen de ontwikkelingen van de exoplaneet volgen en concluderen dat WASP-69b grote hoeveelheden waterstof en helium verliest, ofwel sporengassen die uit diens atmosfeer afkomstig kunnen zijn.

Lees verder op: Nu.nl

14
Deel dit artikel