Landelijke sterrekijkdagen 16 en 17 Maart

Tijdens de Landelijke Sterrenkijkdagen 2024 kan er op tientallen plekken in Nederland door een telescoop geen worden. Bezoek het langstlopende sterrenkundige publieksevenement van ons land, waarbij alles draait om het ontdekken en beleven van de sterrenhemel boven Nederland.

Sterrenkijken is al jaren populair, want de Landelijke Sterrenkijkdagen bestaan al 48 jaar. Het evenement vindt in 2024 plaats in het weekend van 15 -17 maart.

Kom sterrenkijken en luister mee naar verhalen over de actuele sterrenhemel, sterrenkundige onderwerpen of kijk mee naar demonstraties van telescopen. En er wordt verteld hoe geïnteresseerden zelf aan de slag kunnen met sterrenkunde als hobby.

Wat is er dit jaar te zien?

Bij helder weer is er van alles te zien tijdens deze sterrenkijkdagen; vroeg in de avond, vóór acht uur, is boven de westelijke horizon de planeet Jupiter te zien; met de telescoop zijn er ook enkele van zijn (4) manen te zien. De maan is voor 37 % de hele avond te zien. De maankraters en de uitgestrekte, bijna gladde maanzeeën zijn goed zichtbaar dankzij de schaduwwerking. Bezoekers kunnen met eigen smartphone door de telescoop een maanfoto maken.

Ook het wintersterrenbeeld Orion met zijn karakteristieke zandlopervorm staat aan de zuidelijke hemel. In de onderste helft van het sterrenbeeld bevindt zich de Orionnevel. Het is een ‘kosmische kraamkamer’ waar weer nieuwe sterren en planeten worden gevormd. Deze nevel leert ons meer over hoe ons eigen zonnestelsel is ontstaan. Niet ver van Orion staat het sterrenbeeld Stier en daar is ook de open sterrenhoop Plejaden (ook bekend als het Zevengesternte) te vinden. Ook is te zien dat daar nog veel meer sterren bij elkaar staan.

Activiteiten tijdens deze landelijke sterrenkijkdagen 2024 bij Volkssterrenwacht Orion op zat. 16 maart en tijdens de publieksopenstelling op zon. 17 maart:

Doorlopende korte voorstellingen in het planetarium over het heelal.
Sterren en nevels bewonderen door één van de megatelescopen.
Met eigen smartphone door de telescoop een maanfoto maken.
Uitleg en laatste informatie over diverse ruimtevaartprojecten.
Bezichtiging van de nieuwste tentoonstelling: de Aardse telescopen
Info over hoe te reizen naar de maan in vroeger tijden, over zwarte gaten, over de snelheden van
o.a. de aarde, zon, planeten en de melkweg.
Mineralen bekijken door microscopen.
Demonstraties van natuurkundige proefjes met een link naar de sterrenkunde.

Inlichtingen: telefonisch: 06-48850445 of via email: pr@volkssterrenwachtorion.nl

Openingstijden: Zat 16 maart van 19:00 – 22:00 uur, Zon. 17 maart van 14:00 – 17:00 uur. Er hoeft niet te worden aangemeld van te voren.

Gratis toegang; een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld!!!!!!

104
Deel dit artikel