Filmvoorstellingen en kijken naar de zon bij Orion | Zondag 23 juni

Volkssterrenwacht Orion aan de Veilingweg 21b in Bovenkarspel is 23 juni a.s. van 14.00 tot 17.00 uur open voor publiek. Op deze zondag is zowel jeugd als volwassenen, is van harte welkom

Bezoek de indrukwekkende voorstellingen in het planetarium op reis naar de sterren en bewonder de grote telescopen in de koepelruimte en de zonnetelescopen op het fraaie dakterras.

In het planetarium maken bezoekers een reisje dor het heelal langs de maan, de planeten en de sterren. Met behulp van de nieuwste technieken worden de mooiste beelden geprojecteerd op het koepelscherm. Het planetarium is een must-see voor jong en oud. Een onvergetelijke ervaring!

Overdag sterrenkijken? De sterrenwacht beschikt over zonnetelescopen waarmee op een veilige manier naar de Zon, onze dichtstbijzijnde ster, gekeken kan worden onder begeleiding van vrijwilligers, die hier uitgebreide uitleg over geven.

Met deze zonnetelescopen zie je zonnevlekken op het oppervlak van de zon. Zonnevlekken zijn plekken op de zon, die vaak vele malen groter zijn dan de aarde.

Ook te zien zijn de spectaculaire zonnevlammen en protuberansen. Dit zijn enorme uitbarstingen op de zon. Protuberansen kunnen meer dan 75.000 km boven het oppervlak van de zon uitsteken en met een spectrograaf rafel je samen met een medewerker van Orion het zonlicht uiteen in alle kleuren van de regenboog En met de zonnewijzer kunnen bezoekers d.m.v. de stand van de Zon zelf de juiste tijd aflezen.

In de expositieruimte komen bezoekers veel te weten over wat zich in het heelal afspeelt op het gebied van sterrenkunde, ruimtevaart en recente ontwikkelingen.

In de vitrinekasten zijn veel schaalmodellen te bewonderen en de tijdlijn, die je d.m.v. prachtige afbeeldingen meeneemt door de tijd vanaf de oerknal tot nu.

Ook is er veel uitleg over de Zon en de zonsverduistering eerder dit jaar, ook via mooie schaalmodellen in de vitrinekasten hier en uitleg over het Noorderlicht.

Locatie van Volkssterrenwacht Orion is aan de Veilingweg 21b in Bovenkarspel (op de 1e verd. van het Streekbos Paviljoen in het natuur/recreatiegebied het Streekbos).

Het programma is doorlopend, aanmelden van te voren hoeft niet en de toegang is gratis; een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld.

Aan geologie wordt ook aandacht besteed; zo zijn diverse onderdelen van dino’s te zien en is er een mooie collectie echte meteorieten en fossielen  te bewonderen.  Tijdens deze publieksopenstelling is in het planetarium een fulldome filmvoorstelling; om 14.15  is de film ‘Dinosaurs at dusk’ te zien.
Meer info hierover is HIER te vinden.

Van te voren aanmelden voor de film via: pr@volkssterrenwachtorion.nl

158
Deel dit artikel