Lezing: Velden regeren het universum – 20 November

Woensdag 20 nov. 2024 is er van 20:00 – 22:00 uur bij Volkssterrenwacht Orion de lezing: “: Velden regeren het universum” en wordt gegeven door Wim Walk.

Elke maand wordt er een expert uitgenodigd om een lezing te geven over zijn of haar vakgebied; deze spreker licht één of meerdere aspecten van de sterrenkunde, weerkunde en/of ruimtevaart toe en maakt deze voor een breder publiek begrijpelijk.

Samenvatting:

We staan allemaal wel eens stil bij wat het universum nu eigenlijk is. Is het een oneindig grote ruimte, vol met materie in de vorm van sterren en sterrenstelsels en ook nog eens donkere materie waarvan we de aard niet kennen? We weten dat het universum na de Big Bang heel klein begon, als ware het een zandkorreltje, en daarna snel groeide. Maar kan iets wel oneindig groot groeien (en wat is oneindig trouwens)? En was die materie er al vlak na het ontstaan van het universum, kan die wel allemaal zo dicht op elkaar gezeten hebben, een zwart gat is er niks bij… Kan ruimte zonder materie bestaan? En wat hebben die ongrijpbare velden hiermee te maken, waar komen ze vandaan, kan een elektrisch veld bestaan zonder geladen materie? Hoe kan het eigenlijk dat materie soms de golfeigenschappen van velden vertoont, en wat was ook alweer dat dualistische karakter van materie, is dat een verzinsel, een easy way out? Wat is materie eigenlijk, bestaat materie eigenlijk wel? Oh, en bestaat de ruimte dan wel?

In deze lezing gaat Dr. Wim Walk in op het begin en de groei van het universum en hoe dit intiem verbonden is met materie en velden. Bovenstaande vragen komen aan de orde vanuit het kosmologisch kader van de moderne natuur- en sterrenkunde, zoals het Standaardmodel en de Kwantumveldtheorie.

Biografie van Wim Walk:
Na studies Natuurkunde en Sterrenkunde aan de Radboud universiteit in Nijmegen, promoveerde Wim in 1986 aan Stanford University, in velden- en deeltjesfysica op een experimentele studie van de b-quark. Vervolgens werkte hij als Fellow enkele jaren bij CERN, Genève, mee aan de constructie van de LEP deeltjesversneller. Uiteindelijk koos hij voor een carrière in het bedrijfsleven en trad hij in dienst van Shell, waar hij meer dan 30 jaar in diverse landen als onderzoeker en uiteindelijk als General Manager heeft gewerkt aan nieuwe geofysische technologie.

Begin 2022 greep hij de kans om terug te keren naar de wetenschappelijke omgeving van het nationale instituut voor subatomaire fysica (NIKHEF), als leider van het bodemonderzoek voor het bouwen van een detector voor zwaartekrachtgolven in Zuid-Limburg, de Einstein Telescoop.

De locatie van de lezing is de expositieruimte van Volkssterrenwacht Orion op de 1e verd. van het Streekbos Paviljoen (gelegen aan de rand van het natuurgebied Het Streekbos) aan de Veilingweg 21B in Bovenkarspel.

Aanmelden via: pr@volkssterrenwachtorion.nl. Na de aanmelding krijgt u een bevestiging hiervan.

Toegangsprijs voor leden € 3,– p.p. (dit is incl. een kopje/thee in de pauze) en niet leden € 6,– p.p.; er kan kontant en met de pinpas worden betaald.

76
Deel dit artikel