Lezing: Ontstaan en evolutie van de Maan – Woensdag 8 Mei

Bij Volkssterrenwacht Orion is op 8 mei a.s. van 20 – 22 uur de lezing: “Ontstaan en evolutie van de Maan”. De lezing wordt gegeven door Professor Wim van Westrenen.

Elke maand wordt er een expert uitgenodigd om een lezing te geven over zijn of haar vakgebied. Deze spreker licht één of meerdere aspecten van de sterrenkunde, weerkunde en/of ruimtevaart toe en maakt deze voor een breder publiek begrijpelijk.

Samenvatting van deze lezing:
De Maan is regelmatig in het nieuws: Chinese, Indische, en Amerikaanse missies zijn op de Maan geland, er zijn nieuwe Maanstenen teruggebracht, Amerika wil in de komende jaren weer astronauten op de Maan laten landen, en er wordt gesproken over het bouwen van een permanente basis op de maan. Waarom al die nieuwe Maanmissies? Hebben we tijdens de Apollomissies van 50 jaar geleden niet genoeg geleerd over de Maan? Wat weten we nu over het ontstaan van de Maan en wat voor Maanonderzoek wordt er in Nederland eigenlijk gedaan?

Professor Wim van Westrenen is planeetwetenschapper, doet al meer dan 15 jaar onderzoek naar de eigenschappen van Maanstenen, en kan dus hopelijk op al deze vragen antwoord geven.

Prof. van Westrenen is verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en doet onderzoek naar de eigenschappen van mineralen en magma bij hoge druk temperaturen in het inwendige van de Aarde, Mercurius, Maan, Mars, asteroiden, en exoplaneten. Zijn werk is interdisciplinair van karakter: hij werkt nauw samen met collega’s uit de sterrenkunde, aardwetenschappen, en fysica. In 2006 en 2013 won Van Westrenen prestigieuze prijzen (EURYI Award en Vici beurs) voor studies naar de evolutie van het inwendige van de Maan, waardoor hij een eigen onderzoeksgroep heeft kunnen opbouwen.

De locatie van deze lezing is de expositieruimte van Volkssterrenwacht Orion op de 1e verd. van het Streekbos Paviljoen (gelegen aan de rand van het natuurgebied Het Streekbos) aan de Veilingweg 21B in Bovenkarspel.

Aanmelden via: pr@volkssterrenwachtorion.nl. Na de aanmelding krijgt u een bevestiging hiervan.

Toegangsprijs voor leden € 3,– p.p. (dit is incl. een kopje/thee in de pauze) en niet leden € 6,– p.p. (er kan voor aanvang van de lezing kontant of met de pinpas worden betaald.).

Wil t U meer weten over Orion? Kijk dan ook eens op: www.volkssterrenwachtorion.nl .

Hier staan o.a. interessante en actuele artikelen, die geplaatst worden door Orionlid Wim Langbroek en Orionlid Marian Pontier, die de prachtige tekeningen ,verspreid over de hele website, maakt.

60
Deel dit artikel