Ooit stroomde er heet water op Mars: het duidt op een leefbaar verleden

Water is een cruciaal ingrediënt voor het ontstaan van leven op andere planeten, net als op Aarde, en dan het liefst in een waterkringloop waarbij het goedje in vloeibare vorm bij een aangename temperatuur rondstroomt. Australische wetenschappers waren dan ook erg enthousiast toen ze in een beroemde Marsmeteoriet oeroud bewijs vonden van waterhoudende vloeistoffen.

De onderzoekers uit Perth hebben mogelijk het oudste directe bewijs van heet water op Mars gevonden. De ontdekking toont aan dat de rode planeet in een ver verleden leefbaar moet zijn geweest. Het team bestudeerde een zeldzaam zirkoonkorreltje van 4,45 miljard jaar oud, afkomstig uit de beroemde Marsmeteoriet NWA7034, beter bekend als Black Beauty.

Zirkoon
Het mineraal zirkoon is een zirkonium-silicaat met de molecuulformule ZrSiO4. De natuurlijke kleur van zirkoon varieert van kleurloos, goudgeel en rood tot bruin. Het mineraal wordt vaak verward met de synthetische edelsteen zirkonia, een geliefde imitatie van diamant, maar schijn bedriegt. Zirkonen zijn bijzonder goed bestand tegen verwering. Ze bevatten kleine hoeveelheden radioactieve isotopen van uranium en thorium, die op den duur vervallen tot een isotoop van lood. Door de verhoudingen van deze isotopen te bepalen is het mogelijk om de kristallisatietijd van het kristal te bepalen, en daarmee de ouderdom van het gesteente waarin het zich bevindt.

Lees verder op: Scientias

33
Deel dit artikel