Nederlands instituut waarschuwt dat Musks satellieten radiotelescopen verstoren

De nieuwe generatie Starlink-satellieten van Elon Musks bedrijf SpaceX verstoren het beeld van radiotelescopen op aarde veel meer dan eerdere versies. Daarvoor waarschuwt Astron, het Nederlandse instituut voor radioastronomie. Hierdoor kan onderzoek naar de ruimte worden gehinderd.

Veel objecten in de ruimte zenden lichtgolven uit die met het blote oog niet zichtbaar zijn, maar wel kunnen worden opgepikt door radiotelescopen. Satellieten zenden echter signalen uit die die golven verstoren, waardoor de radiotelescopen als het ware verblind kunnen raken. Volgens Astron zijn de verstorende signalen van de nieuwe generatie Starlink-satellieten 32 keer helderder dan bij de eerdere versies. Daardoor worden mogelijk de internationaal vastgestelde drempelwaardes overschreden.

Volgens de onderzoekers zijn deze verstoringen een groeiende dreiging voor astronomische observaties. Zo wordt het hierdoor moeilijker om zogenoemde kosmische jets bij zwarte gaten te observeren of om verre en oude sterrenstelsels en exoplaneten te kunnen zien, legt het instituut uit aan BBC News. Wat Astron betreft zijn er strengere regels nodig om dit te voorkomen. “Aangezien SpaceX wekelijks zo’n veertig tweede generatie Starlink-satellieten lanceert, wordt dit probleem steeds erger”, aldus het instituut.

Lees verder op: Nu

25
Deel dit artikel