Groene gloed ontdekt in de nachthemel van Mars (en dat is goed nieuws voor astronauten)

Red planet Mars surface. Exploration and expedition on red planet. Elements of this image furnished by NASA (url:https://mars.nasa.gov/system/site_config_values/meta_share_images/1_mars-nasa-gov.jpg)

Astronomen vermoedden het al langer, maar kunnen het nu eindelijk bevestigen: ‘s nachts kleurt de lucht nabij de polen van de rode planeet groen. De groene gloed is goed nieuws voor astronauten, zeker voor degenen die bang zijn in het donker.

De groene gloed is volgens onderzoekers namelijk zó helder dat astronauten – maar bijvoorbeeld ook rovers – nabij de polen zelfs ‘s nachts moeiteloos hun weg weten te vinden op de verder donkere planeet. Dat is te lezen in Nature Astronomy.

Licht in het donker
Eerst maar eens een stap terug, want waar komt deze mysterieuze groene gloed vandaan? Het verhaal begint aan de dagkant van Mars, waar er koolstofdioxide (CO2) moleculen rondwarrelen in de atmosfeer. Op het moment dat het licht van de zon deze moleculen beschijnt, krijgen ze zoveel energie dat ze uit elkaar vallen. Bij dit proces worden lichtgevende zuurstofatomen gevormd. “Deze zuurstofatomen worden vervolgens opgevangen door de wind en getransporteerd naar de donkere kant van de planeet, waar ze met elkaar reageren en de groene gloed veroorzaken,” zo vertelt Lauriane Soret, één van de wetenschappers die aan de studie heeft meegewerkt.

Lees verder op: Scientias

13
Deel dit artikel

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter