Europese ruimtesonde is begonnen aan reis naar ruimterots

De Europese ruimtesonde Hera is maandag begonnen aan de reis naar ruimterots Dimorphos. De sonde, met een Nederlandse camera aan boord, moet eind 2026 aankomen om de planetoïde in kaart te brengen.

Dimorphos vormt geen gevaar voor de aarde en de mensheid, maar andere rotsen in de ruimte misschien wel. Zo stierven ongeveer 66 miljoen jaar geleden vrijwel alle dinosaurussen uit door de inslag van zo’n planetoïde. De Europees-Amerikaanse missie onderzoekt of het mogelijk is om, als zo’n planetoïde op de aarde afkomt, de rots uit de koers te duwen.

Dimorphos heeft een doorsnee van ongeveer 160 meter en draait als een kleine maan rond de grote rots Didymos, die een doorsnee heeft van zo’n 800 meter. De twee planetoïden staan nu op ruim 100 miljoen kilometer afstand van de aarde.

In 2022 sloeg de Amerikaanse sonde DART met een snelheid van 22.000 kilometer per uur doelbewust in op Dimorphos. Vóór de klap duurde een omloop rond Didymos bijna twaalf uur. Na de inslag is dat ongeveer een half uur korter. De koers van de rots is dus veranderd.

Lees verder op: Nu

46
Deel dit artikel