Astronomen ontdekken planeet die eigenlijk niet zou moeten bestaan

The exoplanet WASP-107b is a gas giant, orbiting a highly active K-type main sequence star. The star is about 200 light-years from Earth. Using spectroscopy, scientists were able to find helium in the escaping atmosphere of the planet — the first detection of this element in the atmosphere of an exoplanet.

Volgens de klassieke modellen die wetenschappers nu gebruiken om de totstandkoming van planeten te beschrijven, is de planeet in kwestie – met het oog op de zon waar deze omheen cirkelt – veel te groot. Eigenlijk zou de uit de kluiten gewassen planeet – in ieder geval volgens onze modellen – dan ook niet moeten bestaan. Maar dat doet ‘ie dus wel.

En dat maakt het een uitermate interessante vondst, zo schrijft een internationaal team van onderzoekers in het blad Science. In hun onderzoeksartikel presenteren de wetenschappers de planeet LHS 3154b. De planeet heeft een massa die ongeveer 13 keer groter is dan de massa van de aarde en draait in een uiterst nauwe baan om zijn moederster heen.

Lees verder op: Scientias

34
Deel dit artikel