Extra nieuws 21 juli

Tijdens de openstelling van zondagmiddag 21 juli zijn er drie Troopers aanwezig. Je kunt met deze Troopers op de foto. Je moet dit dan zelf doen.

Dit is gekoppeld aan het feit dat Neil Armstrong precies 50 jaar geleden als eerste mens een voet op de maan zette.

Volkssterrenwacht is open vanaf 13.00 uur tot 17.00 uur. Toegang is gratis.

Zaterdag 20 en zondag 21 juli viering eerste voetstap op de maan

Op deze middagen is volkssterrenwacht Orion open vanaf 13.00 uur tot 17.00 uur.

Op zondag 21 juli is de eerste voetstap op de maan gezet door Neil Armstrong.

Volkssterrenwacht Orion heeft enkele vitrinekasten hiervoor ingericht.

Zaterdagavond 16 maart kijkavond bij Orion

Reis door het heelal bij Orion tijdens de 43ste landelijke sterrenkijdagen

Ook Volkssterrenwacht Orion is tijdens dit landelijke evenement op zaterdag 16 maart van 19.00 – 22.00 uur open voor publiek om door telescopen de sterrenhemel bewonderen. Beleef en bewonder met vrienden en familie de sterrenhemel tijdens het grootste en langstlopende sterrenkijkevenement van Nederland.Bij Orion is publiek, zowel jeugd als volwassenen, van harte welkom!

Vernieuwde vitrinekasten

 In de afgelopen periode is er hard gewerkt aan nieuwe schaalmodellen.
 Deze staan nu allemaal verwerkt in diverse vitrinekasten met begeleidende teksten.
 Tevens is er een tijdlijn gemaakt vanaf de oerknal tot aan de mens. Deze wordt uit gebeeld in 36 
 afbeeldingen.

Dag van de wetenschap

Vereniging Orion gaat een wetenschapsdag organiseren. Dus houd de website in de gaten voor wanneer. Tijdens deze openstelling worden diverse natuurkundige proeven uitgelegd en kun je dit ook soms zelfs uitvoeren.
Je kunt bijvoorbeeld dan zelf moleculen bouwen van de stoffen die in onze zon zitten.

Wat is er allemaal te bewonderen

Volkssterrenwacht Orion is bezig met allerlei natuurkundige proeven die tijdens een bezoek gedemonstreerd wordt. Soms mogen de bezoekers hier zelf mee werken onder begeleiding.

Planetarium films

Er zijn ook diverse films te bekijken. Zie voor verdere informatie onder het mapje films. Er zijn zelfs enkele korte fragmenten te zien zodat je kunt zien waar de film over gaat. Vraag anders verdere informatie wat de mogelijkheden zijn. Hiervoor vragen we wel een entree prijs i.v.m. de aanschaf van de films.

Hieronder enkele voorbeelden van de natuurkundige proeven.

De van der Graaff generator. Hiermee tonen we statische elektrischteit aan. Voor de veiligheid gebruiken we een barby pop. Ook is er een demonstratie met alluminiumbakje die dan door de ruimte vliegt.

Maagdenburger halve bollen

De lucht wordt uit de halve bollen gezogen en dan kan een ieder proberen dit van elkaar te trekken. Ook dit is mogelijk om het zelf te doen maar weer onder begeleiding vanwege de gevoeligheid van de pomp.

Electriceermachine

Hier mogen ze zelf aan de slinger draaien zodat de schijven langs elkaar gaan. Hiermee kunnen ze dan vonken trekken.

Vacuumklok

Met deze vacuumklok demnonstreren we wat er gebeurd met een fles, ballon of marshmallows.

Spectrum

Via spectroscopen kunnen we het spectrum van diverse lampen laten zien. Ook wordt hier het infrarood instrument gedemonstreerd maar ook met een instrument hoe heet zo'n lamp kan worden.

Infrarood

Met dit instrument kunnen een foto maken van een onderwerp of een gezicht. Hieronder een foto met en zonder bril. Hierdoor kun je goed het effect zien wat koud en warm is.

Verder informatie

Dit zijn leuke onderwerpen voor scholen en verjaardagspartijtjes. Vraag voor verdere informatie wat er zoal allemaal te doen is. Er komen binnenkort nog meer van dit soort instrumenten te beschikking.

 

 

Geschiedenis Orion

Oprichters

Hier de oprichters van vereniging Orion. Links Theo Mulder en rechts Hibbe van der Veen. In 1992 kwam Theo Mulder op het idee om een vereniging op te richten. Theo Mulder had inmiddels zelf al een eigen telescoop gebouwd. Hiervoor had hij zelf een eigen spiegel van 20 cm geslepen. Het geheel is gemonteerd in een pvc buis en op een stalen monteren gemonteerd zonder motoren.

Theo en Hibbe kwamen toen op het idee om jaarlijks een grote tentoonstelling op te zetten. Zo gezegd zo gedaan.

 

Hier de telescoop die Theo Mulder zelf had gebouwd. Ook de spiegel is zelf geslepen.

Kijkavonden

Op verschillende tijden werd er een kijkavond georgansieerd. Ook overdag werd een kijkmiddag georganseerd met een speciale kleine telescoop. Hiermee kon je naar de zon kijken.

Schaalmodellen

Omdat Orion steeds materiaal leende van verschillende museums zoals Boerhaave en Naturalis is Theo Mulder Mulder schaalmodellen gaan vervaardigen. In de loop der tijd werd dat steeds uitgebreider. Zie button schaalmodellen.

Tentoonstellingen

In 1994 hielden we onze eerste grootste tentoonstelling. Deze werd gehouden in de aula van "de Hoeksteen" in Grootebroek. Dit had een vloer oppervlak van ruim 1000 vierkante meter. De eerste viel een beetje tegen qua bezoekers maar toch gingen we door. Uit eindelijk werd het een groot succes. Het oppervlak werd ook steeds groter. De laatste jaren werd het in de aula van het Martinuscollege georgansieerd. Hier hadden we dan ter beschikking over een oppervlakte van ruim 2000 vierkante meter. Het waren zeer succes volle jaren. Later volgde een eigen onderkomen in 2009.

De eerste foto is uit 1994 daarna volgde elke jaar een grote tentoonstelling.

Symposiums

Ook liep Orion diverse symposiums af. De KNVWS organiseerde elke jaar een grote symposium en vereniging Orion was hier steeds aanwezig met een stand van plm 12 meter.

Een eigen onderkomen

Vereniging kreeg de gelegenheid om mee te liften met een nieuw gebouw die in het Streekbos gebouwd zal gaan worden gebouwd. Burgemeester Ergermond zag dat wij heel veel doen voor de jeugd e.d. Vandaar dat hij kwam met een verzoek of we mee wilden doen om een stuk eigen onderkomen te krijgen in het Streekbos. Hierop heeft vereniging Orion toen ingehaakt. De eerste tekeningen zijn in 2008 vervaardigd. de bouw starten in december 2009.

De eerste tekeningen.

Maquette

Naar aanleiding van de tekeningen heeft Theo Mulder een maquette gebouwd. Het had een formaat van 2 meter lang en 70 cm breed. Hiermee ging Theo en Hibbe de boer op om geld in te zamelen. Want op dat moment hadden we maar totaal 165,00 euro in kas en op de bank.

Han van Gelderen heeft later van de tekeningen een hele mooi annimatie gemaakt. Deze annimatie gebruikte we dan ook als Orion langs de sponsors ging. Hier enkele foto's uit de annimatie.

De eerste paal

De eerste paal werd geslagen in december 2009. Heelas werd hier geen feestelijk gelegenheid van gemaakt. Maar dit hield Orion er niet van om er iets zelf van te maken.

Koepel

Vereniging Orion had voor de koepel een subsidie gekregen van de gemeente Stede broec. Theo en Hibbe zijn met de architect bij Stichting de Koepel in Utrecht wezen kijken van hoe dit nu precies zit. i.v.m. de bouw van het Streekbos paviljoen.

Daarna is Theo bij diverse firma's langs geweest om te kijken wie dit kon bouwen tot zelf Belgie en Duitsland aan toe. We kwamen een goede ontwerper tegen Marcel Binckhorst. Marcel heeft vboor Orion een koepel ontworpen. Deze werd goed gekeurd door de architect en een metaal bedrijf in de beurt kon aan de slag. Van dit project is door Theo Mulder een zeer uitgebreide foto reportage vervaardigd van enkele honderden foto's.

Plaatsing Koepel

Het was een mooi happing. Orion was hierbij aanwezig met diverse leden. Het geheel woog ruim 2500 kilo. De koepel stond op zijn plek in amper 15 minuten en je kon hem met 1 vinger draaien zo soepel ging het.

Bouwen van vitrinekasten

Naar aanleiding van de tekening heeft Theo diverse schaalmodellen gebouwd van vitrinekasten van hoe we dit wilde hebben en past het wel in de ruimte die Orion ter beschikking had gekregen.

Uiteindelijk is er een model gekozen en zijn Theo en Hibbe weer de boer op gegaan. De firma jongeneel was bereid ons hiervoor te sponsoren. Het was afgekeurd hout en dat werd verwerkt op het Martinuscollege waar Theo als concierge werkte op de machinal houtbewerking. Later ging het naar een  bollenschuur waar het geheel verder werd afgewerkt voor dat het defintief verhuisde naar het Streekbos Paviljoen.

Verhuizing vitrinekasten

In juli 2010 zijn we de vitrinekasten die we in elkaar hadden gemonteerd en geschilderd in een bollenschuur te Bovenkarspel gaan verhuizen naar het Streekbos Paviljoen.

Inrichting epositieruimte

Langzaam aan begon er een beeld te ontstaan zoals we dit gedacht hadden. Later zijn er toch nog enkele aanpassingen gekomen zoals de tafel in het begin die naar achteren is geplaatst. Hier kun je de eerste inrichting zien van de vitrinekasten. De ploeg op foto 4 die even zat uit terusten.

Planetarium

Er is met de bouw rekening meegehouden dat we in de toekomst een digitale planetarium wilde hebben. De bouw van dit planetarium hebben dan ook de vrijwilligers van Orion zelf ondernomen. Han van Gelderen had hiervoor de berekening gemaakt en Theo en Hibbe gingen weer op pad voor sponsoring.

Space Expo

Met Space Expo uit Noordwijk heeft volkssterrenwacht een leuke samenwerking. Vereniging orion heeft dan ook regelmatig enkele nieuwe onderdelen van Space Expo in bruikleen. Hier enkele onderdelen die we de laatste jaren in bruikleen hebben. Als eerste begonnen we met de MIR ruimtetstation een schaalmodel van 1 op 10. Later zijn er nog meer originele satelliet onderdelen erbij gekomen zoals XMM Newton telescoop. Ook is er een schaalmodel van het lanceerplatform van de Space shuttle. Moest hem wel eerst repareren.

Kijkerbouw Gent

Sinds een aantal jaren heeft Volksterrenwacht Orion ook een hele leuke samenwerking met de kijkerbouw in Belgie een onderdeel van volkssterrenwacht Armand Pien uit Gent. Jean Pierre en Guy Wauters heeft voor Orion de speciale spiegels geslepen voor de heliostaat. Ook op andere gebieden doen we samen heel veel zoals diverse telescopen schenken aan basisscholen. Zo heeft Orion een telescoop geschonken aan basisschool het Palet te Bovenkarspel en een school in Egypte. Maar ook nog een telescoop geschonken aan de Jozefschool uit Hem i.v.m. het project lichthinder. Ook zijn we bezig met het project spectrografie samen met Gent en de UVA uit Amsterdam.

Heliostaat

Met de bouw was er al rfekening mee gehouden dat er in de toekomst een heliostaat zou komen. Uit eindelijk is hij gebouwd door de firma Vlam uit Andijk. Han van Gelderen heeft in samenwerking met Matheu Vlam een ontwerp gemaakt. Daarna is hij vervaardigd door de firma Vlam en Drenth uit Andijk. In 2015 is de heliostaat gemonteerd op de wand. De projectie vindt plaatst in de planetariumruimte.

Gebouw 2016

Het Streekbos Paviljoen ligt in een zeer mooi natuurgebied. Het ligt ook aan een strand en een meer. Hier kunnen we gelukkig nog steeds de band van de melkweg zien. Dit had nooit verwezenlijkt kunnen worden zonder de vele steun en de zeer grote inzet van de vrijwilligers. Helaas kan ik geen namen noemen omdat ik misschien enkele zou kunnen vergeten.

Er is een hele grote prestatie neergezet. Als je uit gaat van 165,00 euro in het begin en je kijkt wat er nu staat. Het is eigenlijk zeer onwezenlijk wat is er allemaal is gebeurd maar toch is het een zeer grote prestatie die geleverd is.

Maar toch wil Theo Mulder en Hibbe van der Veen enkele namen noemen die heel veel hebben gedaan het begin. Carol Lemmens, Paul Dolk, Han van Gelderen, Marian Pontier. Later zijn Jaab Braak en Anne Heeringa erbij gekomen.

 

 

 

 

Expositieruimte

Volkssterrenwacht Orion heeft een prachtige expositieruimte. 1x per half jaar worden enkele vitrinekasten helemaal vernieuwd met nieuw materiaal.

Dus het zeker de moeite waard om regelmatig te komen.

Als er zich iets nieuws voordoet in de ruimtevaart e.d. zal volkssterrenwacht hierop proberen in te haken met nieuw materiaal.

De 6 meter wand vitrinekast is bijna geheel vernieuwd. In het midden wordt alles uitgelegd over de zon, noorderlicht en hoe een planeet wordt ontdekt bij een andere ster.

Hier een overzicht van de expositieruimte.

Een model van het sterrenbeeld Orion gezien vanaf de aarde, vanaf de zijkant en vanaf boven gezien. Hier kun je dan zien dat als je naar het sterrenbeeld Orion kijkt in de winter dat de sterren op verschillende afstanden staat.

Verschillende modelen van en zwartgat.

Achtergrond straling en de radiotelescoop waarmee de eerste achtergrondstraling is ontdekt.

Er is een tafelmodel gemaakt van de sterrenwijzer. Een model van plm 1 meter in doorsnee. Het geheel is gekoppeld aan een sterrenkaart met letlampjes. Je kunt dan op een knop drukken zodat je het sterrenbeeld kan laten oplichten om te kijken waar hij staat.

Een touchscreen waarmee je diverse sterrenkundige programma's kunt op vertonen.

 

 

Alma

 

De Atacama Large Millimeter Array, ALMA, is een enorm netwerk van 66 radiotelescopen dat in de Atacama woestijn, op 5 km hoogte, wordt gebouwd.

 

De reis van de aarde naar het heelalDe nachtelijke sterrenhemel spreekt bij iedereen tot de verbeelding. Al eeuwenlang proberen we de daarin liggende
mysteries van het universum te ontrafelen.Tegenwoordig zorgen telescopen en ruimtemissies voor spectaculaire 
veranderingen in ons denken over de kosmos. Deze voorstelling neemt de bezoeker mee op ontdekkingsreis door het uitgestrekte heelal. Het verhaal begint bij de Grieken en hun geocentrisch wereldbeeld. Langzaam aan laten moderne technologie en gigantische telescopen onze werkelijke plaats tussen de sterren zien. We leven op een kleine blauwe 
planeet in een onopvallende uithoek van een reusachtig sterrenstelsel. Onderweg komen we meer te weten over de planeten van ons zonnestelsel, soorten nevels en sterrenhopen.


Wij vertonen de Nederlandstalig gesproken versie van deze film waardoor deze film voor jong en oud is te volgen.

 

Schaalmodellen Wereldbeeld

Deze schaalmodellen zijn vervaardigd door Theo Mulder. Ze staan niet allemaal in Volkssterrenwacht Orion. Hierdoor kunnen we wel steeds een wisselende toentoonstelling maken.

Wereldbeeld Ptolemaeus

In het verleden werd gedacht dat de aarde het middelpunt was van ons zonnestelsel. Ptolemaeus heeft dit visueel gemaakt door hiervan een tekening te maken.

Wereldbeeld volgens Copernicus

Copernicus heeft tenslotte de zon als middelpunt gebruikt. Dit model is gemaakt van een halve piepschuimbol met een doorsnee van 30 cm. Hierop zijn dan de planeten geplaatst.

Wereldbeeld volgens de Egyptenaren

De Egyptenaren dachten dat de wereld op een eiland dreef in een grote oceaan. Dat de zon, planeten en sterren in het oosten opkwam door een poort en onderging door een poort in het westen.

Wereldbeeld van de Grieken

De Grieken dachten in de 8e eeuw dat de aarde op eiland dreef in de oceaan. Dat de zon, planeten en de sterren opkwam vanuit de oceean in het oosten en dat alles onderging in het westen door een poort.

Andere modellen volgen nog.

Schaalmodellen Diversen

Deze schaalmodellen zijn vervaarigd door Theo Mulder. Ook zijn er diverse beschilderde panelen waarmee we allerlei dingen mee kunnen uitleggen. Deze schaalmodellen bevinden zich niet allemaal in Volkssterrenwacht Orion. Hierdoor kunnen we steeds de expositieruimte met andere materiaal vullen.

Richting en Tijd

Newtons tijd stond los van de ruimte, alsof het een spoorweg was die zich in beide richtingen tot het oneindige uitstrekte. Dit is een model gemaakt van pvc pijpen. Alleen heb ik er geen spoorlijn van gemaakt maar een voetpad.

Zwartgat

Dit schaalmodel is vervaarigd van een oude hanglamp. Het geheel tussen twee platen gemonteerd. Hierop diverse klokken gemonteerd met in het midden een vervaging.

Uitleg straalstroom

Dit is en beschilderd paneel. Hiermee wordt de straalstroom mee uitgelegd.

Hadleycellen

Hiermee wordt de structuur uitgelegd van de hadleycellen rond de aarde in onze atmosfeer.

 

Binnenkort volgen er nog meer schaalmodellen e.d.

Schaalmodellen Geologie

Deze schaalmodellen zijn vervaardigd door Theo Mulder. Ze zijn neit allemaal te bewonderen in Volkssterrenwacht Orion. We gebruiken dit bij het onderwerp geologie. Hierdoor kunnen we steeds een wisselende tentoonstelling maken.

Tijdperken

Met deze bolen geven we een indruk van het schuiven van de continenten. De bollen hebben een doorsnee van 15 cm en staan op een pijpje van diverse hoogte. Dit geheel staat weer op een draaischijf ieder appart.

Deze modellen zijn vervaardigd door Pem Kalshoven, Rob Smit en Theo Mulder.

Perm tijdperk

Jura tijdperk

Eoceen tijdperk

Krijt tijdperk

Laatste ijstijd

Toekomst

Binnenkort volgen er nog meer schaalmodellen.

Schaalmodellen Planetariums

Deze schaalmodellen zijn vervaardigd door Theo Mulder. Deze schaalmodellen staan niet allemaal in de expositieruimte van Volkssterrenwacht Orion. Hierdoor kunnen we steeds wisselende tentoonstellingen maken.

Frans planetarium

Dit is een model van een frans planetarium. Gemaakt van messing en later op een oude onderstel van een schermerlamp gemonteerd. Totale hoogte 50 cm.

  

Planetarium

Dit is een model gemaakt van messing met kleine witte kraaltjes als planeten. Het geheel is gesoldeerd op een messing busje dat geschoven op een messing stang in het midden. Het geheel tot aan de planeet Saturnus is ongeveer 50 cm.

Planetarium naar model Eisinga Eisinga

Dit is een model naar het model van Eising Eisinga. De cirkel is 70 cm in doorsnee. Er zijn figuren op getekend met gaten waar de planeten ingeplaatst kunnen worden zodat je diverse samenstanden e.d. kunt laten zien. Het geheel is gemonteerd op een oude houten staande schemerlamp. Totale hoogte 80 cm.

Schoolmodel

Dits is een oud schoolmodel voor het demonsteren van de maans en zonsverduisteringen.

Binnenkort nog enkele modellen.

Schaalmodellen Telescopen

Deze schaalmodellen zijn vervaardigd door Theo Mulder. Deze schaalmodellen staan niet allemaal in de expositieruimte van Volkssterrenwacht Orion. Hierdoor kunnen we steeds een wisselende tentoonstellingen maken.

William Herschel telescoop

Deze telescoop is vervaardigd na aanleiding van een tekening uit een boek. Hij is een paar gebouwd tot halverwege en merkte toen dat het niet klopte. Omdat hij gelijmd was moest ik steeds opnieuw beginnen. Het model is 40 cm hoog.

Tekening van waar dit schaalmodel is mee vervaardigd.

Model melkweg volgens Herschel

William Herschel had een idee ontwikkeld hoe de melkweg er misschien zou kunnen uitzien. Nu weten we beter. het is een perplexplaat waar ik dit in heb gegraveerd. Het geheel staat op een lichtbak. Hoogte 30 cm.

Radiotelescoop

Dit model is vervaardigd naar een model van een tekening en een foto. Het geheel is vervaardigd uit messing en gesoldeerd. Later is er een dun netwerk er op gemonteerd. Het model is plm. 60 cm hoog. Deze radiotelescopen staan in Westerbork.

VLT telescoop

Deze telescoop staat in de woestijn van Atacama. Dit schaalmodel is gebouwd van mdf materiaal. Het heeft een hoogte van 50 cm en is 50 cm in doorsnee.

Radiotelescoop Holmdel Horn

Dit is en model gemaakt van afval materiaal. Hoogte 20 cm lengte 40 cm en breedte 20 cm. Met deze radiotelescoop is de eerste achtergrondstraling ondekt door Robert Wilson en Arni Penzias. Dit schaalmodel is gebouwd vanaf een foto.

Binnenkort volgende nog enkele modellen.

 

Schaalmodellen Ruimtevaart

Deze schaalmodellen zijn vervaardigd door Theo Mulder. Deze modellen staan niet allemaal in de expositieruimte van Volkssterrenwacht Orion. Hierdoor kunnen we steeds een wisselende tentoonstelling maken.

Space Shuttle

Deze Space Shuttle is vervaardigd van afval materiaal zoals een regenpijp voor de raketten en de brandstoftank. De Space shuttle is vervaardigd van hout en triplex. Geheel is demontabel gemaakt. Dit was mijn eerste model in 1990 vervaardigd. Ruim 130 cm hoog.

 

Spoetnik

Dit is een model vervaardigd van een een roestvrijstalen bol met een doorsnee van 40 cm. Hierop zijn de stangen gemonteerd.

Cassini Huygens

De Cassini Huygenssonde is vervaardigd van hout. Ook de atenne is van hout gemaakt. Het geheel is bekleed met goud folie. Het model heeft een lengte van ongeveer 80 cm.

 

Huygenssonde

Huygenssonde is vervaardigd van afval aluminium. Later bewerkt met een ronde staalborstel in een boortol. De paraschut is vervaardigd van 3mm rondstaal en dat aan elkaar gelast. Hierop is een wit doek gemonteerd. Ook dit is demontabel gemaakt. Je kunt de sonde apart neerzetten of gekoppeld aan de paraschut.

 

Marsexpress

De Marsexpress is vervaarigd van mdf materiaal. De panelen zijn later bekleed met een foloi in blauwkleur. Het geheel is plm. 100 cm breed.

Hubble telescoop

De Hubble telescoop is vervaardigd van een oude pvc buis met een doorsnee van 15 cm en 20 cm. Achterin is een spiegel gemonteerd. De zonnepanelen zijn een frame van 3 mm messing. Hier tussen is een blauw folie gemonteerd. Het geheel kun je dan in allerlei standen zetten. Het model is plm. 120 cm lang en staat op een voet.

James Webb telescoop

De James Webb telescoop is vervaardigd van aluminium pijpen. Hier tussen is een aluminiumfolie gemonteerd. De spiegels zijn gesneden uit diverse oude spiegels. Deze losse spiegels zijn ook een beetje in een parabool gemonteerd op een frame. Geheel is plm 150 cm lang.

 

Ariane raket

Deze Ariane raket is vervaardigd een rond stuk hout van diverse afmetingen in doorsnee. Het geheel is gemonteerd op een statief en is ongeveer 100 cm hoog.

Pionier 10

Dit model is vervaardigd van afval hout en metaal. De antenne is met een rubbere hamer ingedeukt. Later zijn de hierop de stangen gelast met de voor antenne. Het geheel heeft een doorsnee van plm. 100cm.

Maanlander

Dit model is vervaardigd van afval materiaal. Het ijzeren frame is in elkaar gelast. Het geheel is bekleed met goudfolie en zilverfolie. De hoogte is plm. 80 cm en met een doosnee van 60 cm.

Iras satelliet

Iras is een satelliet die infrarood opnamens maakt. Dit schaalmodel is in doorsnee 20 cm en 40 cm lang. Het geheel is vervaardigd van pvc pijp.

Rosetta

Rosette is naar de komeet PH67 gegaan. Dit schaalmodel heb ik gekregen van de heer Olthof oud voorzitter van de KNVWS. het model heeft een lengte van 80 cm.

Later volgen nog meer modellen.

 

Schaalmodellen Planeten

Deze schaalmodellen zijn vervaardigd door Theo Mulder. Deze modellen staan niet allemaal in de expositieruimte van Volkssterrenwacht Orion. Hierdoor kunnen we steeds een wisselende tentoonstelling maken.

Zon

Deze bol is vervaardigd van piepschuim met een doorsnee van 30 cm. Later bekleed met roodband en modelgips. Hierna beschilderd in de kleuren. Het geheel staat op een voet.

Venus

Deze bol is vervaardigd van piepschuim met een doorsnee van 30 cm. later bekleed met roodband en modelgips. hierna beschilderd in de kleuren. het geheel staat op een voet.

Aarde

Volgt nog

Maan

Deze bol is vervaardigd van piepschuim met een doorsnee van 30 cm. Later bekleed met roodband en modelhgips. Hierna beschilderd in de kleuren. Het geheel staat op een voet. Toen het gips nog zacht was heb ik via diverse doorsten pijpjes de kraters gemaakt.

Mars

Deze bol is vervaardigd van piepschuim met een doorsnee van 30 cm. Later bekleed met roodband en modelgips. Hierna beschilder in de kleuren. Het geheel staat op een voet. Toen het gips nog zacht was de diverse realiefen in gebracht.

Mars hoogte en diepte

Met deze bol wordt de hoogte en de diepte van Mars getoond.

Mars kanalen

Met deze bol worden de marskanalen getoond die men in het verleden zouden zien. Nu weet men beter.

Jupiter

Deze bol is vervaardigd van piepschuim en heeft een doorsnee van 25 cm. Bekleed met roodband en modelgips. Het geheel staat op een voet.

Maan IO

Deze bol is vervaardigd van piepschuim met een doorsnee van 30 cm. Bekleed met roodband en modelgips. Hierna beschilderd en het geheel gemonteerd op een voet.

Maan ganymedes

Deze bol is vervaardigd van piepschuim met een doorsnee van 30 cm.Bekleed met roodband en modelgips.

Maan Callipso

Deze bol is vervaardigd van piepschuim met een doorsnee van 30 cm. Bekleed met roodband en modelgips.

Maan Europa

Deze bol is vervaardigd van piepschuim met een doorsnee van 30 cm. Bekleed met roodband en modelgips. Hierna beschilderd en het geheel op een voet gemonteerd.

Saturnus

Deze bol is vervaardigd van piepschuim met een doorsnee van 30 cm. Later is hier omheen een ring gemaakt van mdf inklapbaar.

Saturnus Huygens model

Huygens had een model getekend hoe de ringen stonden. Naar deze tekening is dit schaalmodel ook vervaardigd. De bol is in doorsnee 15 cm. Het geheel is 30 cm hoog.

Tekening van Huygens waarvan dit model is vervaardigd.

Pluto

Een bol van 15 cm gemonteerd op een statief en voet. Hierna beschilderd zoals nu de gegevens bekend zijn. Later nog een plusse Pluto er op gelegd.

Planeten in verhouding

Dit is een schaalmdoel waarmee we de planeten in verhoudingen kunnen laten zien. De planeet Jupiter heeft een doorsnee van 30 cm.

Door het vele gebruik zijn ze wat beschadigd.

 

 

Omzetten Mov naar Avi

Dowload hieronder het complete PDF bestand of bekijk de afbeeldingen.

pdficon.png Zoombrowser-omzetten-naar-van-mov-naar-avi-Canon-camera.pdf

Werking Telescoop

Dowload hieronder het complete PDF bestand of bekijk de afbeeldingen.

pdficon.png Werking-telescoop.pdf

Werking Spiegels

Dowload hieronder het complete PDF bestand of bekijk de afbeeldingen.

pdficon.png Werking-spiegels.pdf

<< Vorige pagina 1 2 3 4 Volgende pagina >>