Kleurplaten dierenriemtekens


Zoek je eigen dierenriemteken op en print die uit. Kleur deze plaat in en stuur hem dan op naar volkssterrenwacht Orion. Als hij heel leuk ingekleurd is wordt hij geplaatst op fasebook van volkssterrenwacht Orion met je naam erbij.

Probeer dan ook de sterren in het sterrenbeeld te plaatsen. Je kunt dit eventueel vinden op internet of via het gratis programma stellarium.

De mooiste kleurplaat zal dan ook nog worden geplaatst op de homepage van volkssterrenwacht Orion. Mailadres: info@volkssterrenwachtorion.nl

Ook kun je  nog enkele diverse andere sterrenbeelden uitprinten en inkleuren. Er zijn twee verschillende .pdf bestanden met kleurlplaten van de dierenriem, deze kun je >HIER<  en >HIER< downloaden.

Spel ontstaan aarde

Je knipt de ronde schijfjes uit zodat je deze kunt gebruiken bij het spel ontstaan Universum. Het is de bedoeling dat je de 10 ronde schijfjes bij de juiste astronaut legt.

De uitleg druk je af en op de achterkant druk je dan de antwoorden. Als je alle schuifjes op de juiste plaatst heb gelegd dan kijk je pas of dit klopt met de antwoorden op de achterkant.

Download het spel >HIER<

Spel ontstaan universum

Je knipt de ronde schijfjes uit zodat je deze kunt gebruiken bij het spel ontstaan Universum. Het is de bedoeling dat je de 10 ronde schijfjes bij de juiste astronaut legt.

De uitleg druk je af en op de achterkant druk je dan de antwoorden. Als je alle schuifjes op de juiste plaatst heb gelegd dan kijk je pas of dit klopt met de antwoorden op de achterkant.

Download >HIER< je spel.

Raden van sterrenbeelden

Dit is een spel voor het raden van sterrenbeelden die je bijvoorbeeld in de maand maart of december kunt zien. Er is aanwezig de sterrenhemel van het noordelijk halfrond maar ook van het zuidelijk halfrond. Het is leuk om de sterrenbeelden te leren herkennen.

Download het spel >HIER<

Spel maanfasen en diverse overgangen

In het zip bestand zit een spel waarmee je moet proberen uit te leggen waar bijvoorbeeld de maan staat in het eerste kwartier. Ook zitten er vragen bij waarbij je dan moet gaan uitleggen hoe een maansverduistering, een Venusovergang of een Mercuriusovergang ontstaat. Dit gebeurt via kleine modellen die je dan zelf kunt maken. Beschrijving zit er bij plus de spelregels.

Download het spel >HIER<

Analemmatische zonnewijzer

In het zip-bestand zit een model van een zonnewijzer die je zelf kunt bouwen. Je kunt het afdrukken op A4 formaat maar ook op A3 formaat. Leuk om zelf te doen. Er zit ook een bestand in met uitleg en hoe je deze zonnewijzer kunt gaan gebruiken.

Download het bestand >HIER<

Equatoriale zonnewijzer

Hier is een zip bestand van een leuke equatoriale zonnewijzer die eenvoudig zelf kunt maken. Als je het zip bestand download en uitpakt dan komen er zeven pdf bestanden tevoorschijn met uitleg en met de benodigde materialen die je nodig hebt om deze zonnewijzer te maken. Veel plezier ermee.

Download het bestand >HIER<

Bouw je eigen zonnewijzer

Hier is een zip bestand van een leuke zonnewijzer die eenvoudig zelf kunt maken. Als je het zip bestand download en uitpakt dan komen er zes pdf bestanden tevoorschijn met uitleg en met de benodigde materialen die je nodig hebt om deze zonnewijzer te maken. Veel plezier ermee.

Download het bestand >HIER<

Planetenpad

Vereniging Orion heeft een planeten pad gemaakt door het Streekbos te Bovenkarspel. De lengte van deze route is 3.1 km.

Het start en eind punt is het Streekbos paviljoen in het Streekbos. Er is een groot parkeer terrein aanwezig.

Ook heeft vereniging Orion een wat grotere planeten pad gemaakt waarvan het start het eindpunt ook het Streekbos paviljoen is. Deze route loopt dan via Enkhuizen met zijn mooie bezienswaardigheden. De lengte van deze route is 12.4 km

Voor de kleine route en de zeer uitgebreide uitleg van de planeten kun je >HIER< ophalen in een PDF bestand zodat je het zelf kunt afdrukken. Het gaat dan om totaal 8 velletjes A4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Analemmatische zonnewijzer

Heb je niets om te knutselen dan kun je zelf een zonnewijzer bouwen. Als je op de button NIEUWSFLITSEN klikt aan de rechterkant, vindt je deze zonnewijzer met beschrijving van hoe dit in elkaar moet zetten plus een uitgebreide beschrijving.

Kleurplaten

In het ene pdf bestand zitten 5 kleur platen en in het andere pdf bestand zitten 4 kleurplaten. Je kunt het afdrukken op een A4 of een A3 formaat. Dit zijn enkele afbeeldingen uit het bordspel “StarRun” die ontwikkeld is door enkele vrijwilligers van vereniging Orion.

Download >HIER< het bestand met 5 kleurplaten en >HIER< het bestand met vier kleurplaten.
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotograferen van het ISS ruimtestation

Als je iets anders wilt omdat je niet naar buiten kan kun je eventueel het ISS ruimtestation fotograferen  van uit je achtertuin. Het ISS ruimtestation komt vanuit het westen als vrij felle stip.

Als je klikt op het woord lees meer dan komt er meer tekst te voorschijn. Als je dan klikt op het woord HIER dan krijg je het pdf bestand te zien op welke datum het Ruimtestation in Nederland te zien is.

Corona

Vanwege de Corona maatregelen is volkssterrenwacht Orion tot 1 september 2020 gesloten.

Planetenpad in het StreekbosVereniging Orion heeft een planeten pad gemaakt door het Streekbos te Bovenkarspel. De lengte van deze route is 3.1 km.
Het start en eind punt is het Streekbos paviljoen in het Streekbos. Er is een groot parkeer terrein aanwezig.

Ook heeft vereniging Orion een wat grotere planeten pad gemaakt waarvan het start het eindpunt ook het Streekbos paviljoen is. Deze route loopt dan via Enkhuizen met zijn mooie bezienswaardigheden. De lengte van deze route is 12.4 km

Voor de kleine route en de zeer uitgebreide uitleg van de planeten kun je >HIER< ophalen in een PDF bestand zodat je het zelf kunt afdrukken. Het gaat dan om totaal 8 velletjes A4.

Educatief bordspel

Het educatief bordspel is nu gedrukt bij de drukkerij Venhuis te Hem.


Na een lange voorbereiding en met veel steun en advies van drukkerij Venhuis is uiteindelijk het educatieve bordspel klaar.
Afgelopen maanden is er door diverse vrijwilligers hieraan gewerkt en we kunnen nu met trost melden dat hij klaar is.
Vanaf zondagmiddag 24 november is het educatieve bordspel beschikbaar.
De personen die een bestelling geplaatst hebben en betaald hebben krijgen een bericht welke dagen een vrijwilliger aanwezig is  in volkssterrenwacht Orion om het bordspel op te halen.
Er zijn nog enkele dozen met twee unieke bordspellen erin beschikbaar van de 100 dozen die vervaardigd zijn. U kunt het eventueel ophalen tegen contante betaling van 45,00 euro. Maak hiervoor een afspraak via info@volkssterrenwachtorion.nl
Misschien leuk voor een cadeau voor een verjaardag of gewoon aan iemand schenken.

Hieronder de medewerkers van vereniging Orion die dit bordspel tot dit mooie eind resultaat hebben gemaakt.

Vanaf de linkerkant; Jaap Braak, Anne Heeringa, Marian Pontier, Theo Mulder en zittend Joeri Oudenaller van drukkerij Venhuis.

Gluren naar de maan bij Orion

Volkssterrenwacht Orion in Bovenkarspel is  w.b.t.. de publiekskijkavonden de komende maanden op vrijdag  31 januari en zaterdag 29 februari 2020.
open voor publiek van 19.00 tot 22.00 uur.

Orion gaat zijn 10e jaar Streekbospaviljoen in

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  


 

 

 

 

Orion gaat vanaf 1 augustus 2019 zijn 10e jaar in. Orion heeft een pdf bestand gemaakt van de belangrijkste gebeurtenissen vanaf het ontstaan van het Streekbos Paviljoen.

Tijdens het uitzoeken in het archief van de foto’s dan merk je pas hoeveel er gebeurt is in de afgelopen jaren.

Heel veel leuke dingen maar ook jammer genoeg heel veel ernstige dingen dat de vereniging Orion heel veel geld gekost heeft en hierdoor een unieke montering verloren is gegaan.

Orion gaat in de aankomende periode zijn expositieruimte aanpassen met enkele nieuwe schaalmodellen.

Wanneer de feestelijke opening is wordt vermeld op de website dus hou deze in de gaten!

De speciale .pdf bekijken die we hebben gemaakt? Klik HIER om deze te openen.

Zaterdagavond 16 maart kijkavond bij Orion

Reis door het heelal bij Orion tijdens de 43ste landelijke sterrenkijdagen

Ook Volkssterrenwacht Orion is tijdens dit landelijke evenement op zaterdag 16 maart van 19.00 – 22.00 uur open voor publiek om door telescopen de sterrenhemel bewonderen. Beleef en bewonder met vrienden en familie de sterrenhemel tijdens het grootste en langstlopende sterrenkijkevenement van Nederland.Bij Orion is publiek, zowel jeugd als volwassenen, van harte welkom!

Dag van de wetenschap

Vereniging Orion gaat een wetenschapsdag organiseren. Dus houd de website in de gaten voor wanneer. Tijdens deze openstelling worden diverse natuurkundige proeven uitgelegd en kun je dit ook soms zelfs uitvoeren.
Je kunt bijvoorbeeld dan zelf moleculen bouwen van de stoffen die in onze zon zitten.

Geschiedenis Orion

Oprichters

Hier de oprichters van vereniging Orion. Links Theo Mulder en rechts Hibbe van der Veen. In 1992 kwam Theo Mulder op het idee om een vereniging op te richten. Theo Mulder had inmiddels zelf al een eigen telescoop gebouwd. Hiervoor had hij zelf een eigen spiegel van 20 cm geslepen. Het geheel is gemonteerd in een pvc buis en op een stalen monteren gemonteerd zonder motoren.

Theo en Hibbe kwamen toen op het idee om jaarlijks een grote tentoonstelling op te zetten. Zo gezegd zo gedaan.

 

Hier de telescoop die Theo Mulder zelf had gebouwd. Ook de spiegel is zelf geslepen.

Kijkavonden

Op verschillende tijden werd er een kijkavond georgansieerd. Ook overdag werd een kijkmiddag georganseerd met een speciale kleine telescoop. Hiermee kon je naar de zon kijken.

Schaalmodellen

Omdat Orion steeds materiaal leende van verschillende museums zoals Boerhaave en Naturalis is Theo Mulder schaalmodellen gaan vervaardigen. In de loop der tijd werd dat steeds uitgebreider. Zie button schaalmodellen.

Tentoonstellingen

In 1994 hielden we onze eerste grootste tentoonstelling. Deze werd gehouden in de aula van "de Hoeksteen" in Grootebroek. Dit had een vloer oppervlak van ruim 1000 vierkante meter. De eerste viel een beetje tegen qua bezoekers maar toch gingen we door. Uit eindelijk werd het een groot succes. Het oppervlak werd ook steeds groter. De laatste jaren werd het in de aula van het Martinuscollege georgansieerd. Hier hadden we dan ter beschikking over een oppervlakte van ruim 2000 vierkante meter. Het waren zeer succes volle jaren. Later volgde een eigen onderkomen in 2009.

De eerste foto is uit 1994 daarna volgde elke jaar een grote tentoonstelling.

Symposiums

Ook liep Orion diverse symposiums af. De KNVWS organiseerde elke jaar een grote symposium en vereniging Orion was hier steeds aanwezig met een stand van plm 12 meter.

Een eigen onderkomen

Vereniging kreeg de gelegenheid om mee te liften met een nieuw gebouw die in het Streekbos gebouwd zal gaan worden gebouwd. Burgemeester Ergermond zag dat wij heel veel doen voor de jeugd e.d. Vandaar dat hij kwam met een verzoek of we mee wilden doen om een stuk eigen onderkomen te krijgen in het Streekbos. Hierop heeft vereniging Orion toen ingehaakt. Er is toen ook wel duidelijk gemaakt het moet wel allemaal haalbaar zijn voor Orion. De eerste tekeningen zijn in 2008 vervaardigd. de bouw starten in december 2009.

De eerste tekeningen.

Maquette

Naar aanleiding van de tekeningen heeft Theo Mulder een maquette gebouwd. Het had een formaat van 2 meter lang en 70 cm breed. Hiermee ging Theo en Hibbe de boer op om geld in te zamelen. Want op dat moment hadden we maar totaal 165,00 euro in kas en op de bank.

Han van Gelderen heeft later van de tekeningen een hele mooi annimatie gemaakt. Deze annimatie gebruikte we dan ook als Orion langs de sponsors ging. Hier enkele foto's uit de annimatie.

De eerste paal

De eerste paal werd geslagen in december 2009. Heelas werd hier geen feestelijk gelegenheid van gemaakt. Maar dit hield Orion er niet van om er iets zelf van te maken.

Koepel

Theo en Hibbe zijn met de architect bij Stichting de Koepel in Utrecht wezen kijken van hoe dit nu precies zit. i.v.m. de bouw van het Streekbos paviljoen.

Daarna is Theo bij diverse firma's langs geweest om te kijken wie dit kon bouwen tot zelf Belgie en Duitsland aan toe. We kwamen een goede ontwerper tegen Marcel Binckhorst. Marcel heeft voor Orion een koepel ontworpen. Deze werd goed gekeurd door de architect en een metaal bedrijf in de beurt kon aan de slag. Van dit project is door Theo Mulder een zeer uitgebreide foto reportage vervaardigd van enkele honderden foto's.

Plaatsing Koepel

Het was een mooi happing. Orion was hierbij aanwezig met diverse leden. Het geheel woog ruim 2500 kilo. De koepel stond op zijn plek in amper 15 minuten en je kon hem met 1 vinger draaien zo soepel ging het.

Bouwen van vitrinekasten

Naar aanleiding van de tekening heeft Theo diverse schaalmodellen gebouwd van vitrinekasten van hoe we dit wilde hebben en past het wel in de ruimte die Orion ter beschikking had gekregen.

Uiteindelijk is er een model gekozen en zijn Theo en Hibbe weer de boer op gegaan. De firma jongeneel was bereid ons hiervoor te sponsoren. Het was afgekeurd hout en dat werd verwerkt op het Martinuscollege waar Theo als concierge werkte op de machinal houtbewerking. Later ging het naar een  bollenschuur waar het geheel verder werd afgewerkt voor dat het defintief verhuisde naar het Streekbos Paviljoen.

Verhuizing vitrinekasten

In juli 2010 zijn we de vitrinekasten die we in elkaar hadden gemonteerd en geschilderd in een bollenschuur te Bovenkarspel gaan verhuizen naar het Streekbos Paviljoen.

Inrichting epositieruimte

Langzaam aan begon er een beeld te ontstaan zoals we dit gedacht hadden. Later zijn er toch nog enkele aanpassingen gekomen zoals de tafel in het begin die naar achteren is geplaatst. Hier kun je de eerste inrichting zien van de vitrinekasten. De ploeg op foto 4 die even zaten uit terusten na vele werk.

Planetarium

Er is met de bouw ook rekening meegehouden dat we in de toekomst een digitale planetarium wilde hebben. De bouw van dit planetarium hebben dan ook de vrijwilligers van Orion zelf ondernomen. Han van Gelderen had hiervoor de berekening gemaakt en Theo en Hibbe gingen weer op pad voor sponsoring.

Space Expo

Met Space Expo uit Noordwijk heeft volkssterrenwacht een leuke samenwerking. Vereniging orion heeft dan ook regelmatig enkele nieuwe onderdelen van Space Expo in bruikleen. Hier enkele onderdelen die we de laatste jaren in bruikleen hebben. Als eerste begonnen we met de MIR ruimtetstation een schaalmodel van 1 op 10. Later zijn er nog meer originele satelliet onderdelen erbij gekomen zoals XMM Newton telescoop. Ook is er een schaalmodel van het lanceerplatform van de Space shuttle. Moest hem wel eerst repareren.

Kijkerbouw Gent

Sinds een aantal jaren heeft Volksterrenwacht Orion ook een hele leuke samenwerking met de kijkerbouw in Belgie een onderdeel van volkssterrenwacht Armand Pien uit Gent. Jean Pierre en Guy Wauters heeft voor Orion de speciale spiegels geslepen voor de heliostaat. Ook op andere gebieden doen we samen heel veel zoals diverse telescopen schenken aan basisscholen. Zo heeft Orion een telescoop geschonken aan basisschool het Palet te Bovenkarspel en een school in Egypte. Maar ook nog een telescoop geschonken aan de Jozefschool uit Hem i.v.m. het project lichthinder. Ook zijn we bezig met het project spectrografie samen met Gent en de UVA uit Amsterdam.

Heliostaat

Met de bouw was er al rfekening mee gehouden dat er in de toekomst een heliostaat zou komen. Uit eindelijk is hij gebouwd door de firma Vlam uit Andijk. Han van Gelderen heeft in samenwerking met Matheu Vlam een ontwerp gemaakt. Daarna is hij vervaardigd door de firma Vlam en Drenth uit Andijk. In 2015 is de heliostaat gemonteerd op de wand. De projectie vindt plaatst in de planetariumruimte.

Gebouw 2016

Het Streekbos Paviljoen ligt in een zeer mooi natuurgebied. Het ligt ook aan een strand en een meer. Hier kunnen we gelukkig nog steeds de band van de melkweg zien. Dit had nooit verwezenlijkt kunnen worden zonder de vele steun en de zeer grote inzet van de vrijwilligers. Helaas kan ik geen namen noemen omdat ik misschien enkele zou kunnen vergeten.

Er is een hele grote prestatie neergezet. Als je uit gaat van 165,00 euro in het begin en je kijkt wat er nu staat. Het is eigenlijk zeer onwezenlijk wat is er allemaal is gebeurd maar toch is het een zeer grote prestatie die geleverd is.

Maar toch wil Theo Mulder en Hibbe van der Veen enkele namen noemen die heel veel hebben gedaan het begin. Carol Lemmens, Paul Dolk, Han van Gelderen, Marian Pontier. Later zijn Jaab Braak en Anne Heeringa erbij gekomen.

 

 

 

 

<< Vorige pagina 1 2 3 4 5 Volgende pagina >>