info@volkssterrenwachtorion.nl+31 648850445


www.volksterrenwachtorion.nl


Veilingweg 21B
1611 BN Bovenkarspel


....

Orion
staat ingeschreven in
het handelsregister onder
nummer: 40626200 
   
HOME
 
Woensd. 4 maart a.s. Lezing: Van sterrenstof tot super-aardes.

Samenvatting:
Hoe uniek is de aarde? Zijn er andere bewoonde planeten in het heelal? Hoe is het zonnestelsel ontstaan? Vragen, die mensen zich waarschijnlijk al duizenden jaren stellen en waar momenteel veel astronomen aan werken. De afgelopen 25 jaar zijn er namelijk al meer
dan vierduizend planeten ontdekt rondom andere sterren dan de zon —zogenaamde exoplaneten — en er worden nog veel meer ontdekkingen verwacht.

Sinds de eerste exoplaneten werden ontdekt moesten de theorieën over planeetvorming behoorlijk op de schop. Veel exoplaneten kwamen namelijk als een grote verrassing, omdat ze totaal niet lijken op planeten in ons eigen zonnestelsel. Het meest voorkomende type
 planeet is de zogenaamde “superaarde”. Dit zijn planeten, die rotsachtig zijn zoals de aarde, maar een stuk groter zijn. De vraag waarom het zonnestelsel geen super-aarde heeft is tot op heden onbeantwoord.

In deze lezing gaat Djoeke Schoonenberg het hebben over haar promotieonderzoek naar de vorming van planeten rondom jonge sterren. In het bijzonder zal het gaan over de mogelijke aanwezigheid van water op exoplaneten, de herkomst van het water op aarde, en de zoektocht
naar tekenen van buitenaards water en leven.

Djoeke Schoonenberg heeft in 2012 haar bachelor Liberal Arts and Sciences behaald aan het University College Utrecht. Ze heeft daarna een jaar natuurkunde gestudeerd aan de Universiteit van Lund in Zweden, waarna ze terugkeerde naar Nederland en in de zomer van
2015 cum laude afstudeerde van de masteropleiding natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam. In oktober 2019 promoveerde ze op haar proefschrift over de rol van water in planeetvorming.

Lokatie van de lezing: Veilingweg 21B in Bovenkarspel.
Aanvang van deze lezing: 20.00 uur ( de zaal is open vanaf  19.30 uur).
Van te voren aanmelden via:  pr@volkssterrenwachtorion.nl of telefonisch via 06-48850445 .
Toegangsprijs voor leden € 3,-  p.p. en niet leden € 6,--.p.p ( dit is incl. een kopje/thee  in de pauze).

 

 


 
Woensd. 4 maart a.s. Lezing: Van sterrenstof tot super-aardes.

Op woensdag 4 maart a.s. is er bij volkssterrenwacht Orion de lezing: Van sterrenstof tot super-aardes.
De lezing wordt gegeven door Djoeke Schoonenberg.


Landelijke sterrenkijkdagen bij Volkssterrenwacht Orion

Op zaterdag 29 februari 2020 zet Volkssterrenwacht Orion  voor publiek- zowel jeugd als volwassenen - wagenwijd open. Iedereen is van harte welkom tijdens deze 44ste landelijke sterrenkijkdagen. Volkssterrenwacht Orion is open van 19.00 – 22.00  uur.


Educatief bordspel

Het educatief bordspel is nu gedrukt bij de drukkerij Venhuis te Hem.


Na een lange voorbereiding en met veel steun en advies van drukkerij Venhuis is uiteindelijk het educatieve bordspel klaar.
Afgelopen maanden is er door diverse vrijwilligers hieraan gewerkt en we kunnen nu met trost melden dat hij klaar is.
Vanaf zondagmiddag 24 november is het educatieve bordspel beschikbaar.
De personen die een bestelling geplaatst hebben en betaald hebben krijgen een bericht welke dagen een vrijwilliger aanwezig is  in volkssterrenwacht Orion om het bordspel op te halen.
Er zijn nog enkele dozen met twee unieke bordspellen erin beschikbaar van de 100 dozen die vervaardigd zijn. U kunt het eventueel ophalen tegen contante betaling van 45,00 euro. Maak hiervoor een afspraak via info@volkssterrenwachtorion.nl
Misschien leuk voor een cadeau voor een verjaardag of gewoon aan iemand schenken.

Hieronder de medewerkers van vereniging Orion die dit bordspel tot dit mooie eind resultaat hebben gemaakt.

Vanaf de linkerkant; Jaap Braak, Anne Heeringa, Marian Pontier, Theo Mulder en zittend Joeri Oudenaller van drukkerij Venhuis.


Gluren naar de maan bij Orion

Volkssterrenwacht Orion in Bovenkarspel is  w.b.t.. de publiekskijkavonden de komende maanden op vrijdag  31 januari en zaterdag 29 februari 2020.
open voor publiek van 19.00 tot 22.00 uur.


 
Een kijkje bij Orion

Winterseizoen
Eigen foto van de Maan of kraters
Aankomend winterseizoen wil Volkssterrenwacht Orion de gelegenheid geven aan geinteresseerden om foto’s te maken van de Maan. 
De foto’s kun je dan maken met je eigen digitale camera (voorlopig een Canon of een Nikon i.v.m. verloopbussen). In plaatst van een lens stelt Volkssterrenwacht Orion tijdelijk een verloopbus beschikbaar om met de telescoop een foto te kunnen maken. Dit onder begeleiding van een Orion medewerker. Voor verdere uitleg zie mapje astrofotografie.
Voor verdere neem gerust contact per telefoon of per mail.De volkssterrenwacht in vogelvlucht

Nu kunt u goed zien waar volkssterrenwacht gelegen is. Het ligt in een prachtig natuurrecreatie gebied. Ook zitten er enkele foto's tussen de luchtopnames in gemonteerd over wat vereniging zoal doet. Klik op de afbeeldingen om de 2 films te zien.

 

   

         
    Volkssterrenwacht Orion Inschrijfnummer KvK te Hoorn: 40626200    
 
Veilingweg 21B RSIN/fiscaal nummer: 815932790    
 
1611 BN Bovenkarspel IBAN: NL75 RABO 0310 0309 78    
    Tel: 06-48850445      
    Mail: info@volkssterrenwachtorion.nl      
           
   
© VolkssterrenwachtOrion | Realisatie Bannerwinkel.nl
   
   
Bezoekers online = 4