info@volkssterrenwachtorion.nl+31 648850445


www.volksterrenwachtorion.nl


Veilingweg 21B
1611 BN Bovenkarspel


....

Orion
staat ingeschreven in
het handelsregister onder
nummer: 40626200 
   
HOME
 
woensdag 6 maart: Lezing: De maanreizen afgestoft

Samenvatting:

In een boeiende presentatie met uniek beeldmateriaal neemt ruimtevaartdeskundige Hans van der Lande u mee naar de tijd van de Apollo maanlandingen. Het waren Neil Armstrong en Buzz Aldrin die als eerste mensen in 1969 over de maan liepen tijdens de vlucht van Apollo 11. Het verhaal achter de eerste maanlanding zit vol rivaliteit, echte helden, tegenslag en doorzettingsvermogen.

 

Er zouden nog vijf Amerikaanse bemande maanlandingen volgen. Met de laatste maanreis van Apollo 17 kwam er in 1972 een einde aan de bemande vluchten naar de maan. Het was tevens het einde van een tijdperk. Een tijdperk waarin de ruimtevaart geschiedenis schreef. Het was spannend, avontuurlijk en leerzaam.

De maan bleek overigens niet geel en van kaas te zijn. De maan is grauw, grijs en stoffig!  De oppervlakte wordt bedekt met een laag van zeker zo’n 15 cm maan regoliet, maanstof.

 

 

Nu 50 jaar na de eerste bemande maanlanding is er een hernieuwde belangstelling voor reizen naar de Maan. Zowel de Amerikanen, Russen, Chinezen en Europeanen willen terug naar de Maan. Ook zijn er plannen om toeristen naar de maan te sturen. Na het huidige tijdperk van de ruimtestations en beroeps astronauten in baantjes om de aarde wordt het tijd om de geschiedenis af te stoffen en we opnieuw kennismaken met de maan! 

 

Over de spreker:

Hans van der Lande volgt de ruimtevaart al sinds hij op de zwartwit televisie van zijn grootouders, John Glenn gelanceerd zag worden met de Mercury 7. Na zijn onderwijs carrière kreeg hij de kans om zijn passie voor ruimtevaart en liefde voor het onderwijs te combineren bij het voormalige Zeis Planetarium in Amsterdam Z.O.

Na de verhuizing van het planetarium naar Artis werd hij Manager Public Relations & Education bij het bezoekerscentrum ESA-ESTEC in Noordwijk. Gedurende 24 jaar verzorgde hij daar vakantieprogramma's, presentaties en tentoonstellingen en werkte samen met verschillende astronauten tijdens hun verblijf in ons land.

Zijn relatie met onze sterrenwacht gaat terug tot de tijd van de Space Day's. Hij kan op boeiende en enthousiaste wijze onderwerpen over ruimtevaart en gerelateerde onderwerpen presenteren. Daarom is hij als ruimtevaartdeskundige  een graag geziene gastspreker bij een zeer uiteenlopend publiek.

 

 

Lokatie van de lezing: Veilingweg 21B in Bovenkarspel.

Aanvang van deze lezing: 20.00 uur ( de zaal is open vanaf  19.30 uur).

Van te voren aanmelden via:  info@volkssterrenwachtorion.nl of telefonisch via 06-48850445 .

Toegangsprijs voor leden € 3,-  p.p. en niet leden € 6,--.p.p ( dit is incl. een kopje koffie in de pauze).

 


 
woensdag 6 maart: Lezing: De maanreizen afgestoft


Op Woensdag  6 maart a.s. geeft  Hans van der Lande ( ruimtevaart-deskundige) in Volkssterrenwacht Orion de lezing: De Maanreizen afgestoft!


Dag van de wetenschap

Vereniging Orion gaat een wetenschapsdag organiseren. Dus houd de website in de gaten voor wanneer. Tijdens deze openstelling worden diverse natuurkundige proeven uitgelegd en kun je dit ook soms zelfs uitvoeren.
Je kunt bijvoorbeeld dan zelf moleculen bouwen van de stoffen die in onze zon zitten.


 
Vernieuwde vitrinekasten

 In de afgelopen periode is er hard gewerkt aan nieuwe schaalmodellen.
 Deze staan nu allemaal verwerkt in diverse vitrinekasten met begeleidende teksten.
 Tevens is er een tijdlijn gemaakt vanaf de oerknal tot aan de mens. Deze wordt uit gebeeld in 36 
 afbeeldingen.Een kijkje bij Orion

Winterseizoen
Eigen foto van de Maan of kraters
Aankomend winterseizoen wil Volkssterrenwacht Orion de gelegenheid geven aan geinteresseerden om foto’s te maken van de Maan. 
De foto’s kun je dan maken met je eigen digitale camera (voorlopig een Canon of een Nikon i.v.m. verloopbussen). In plaatst van een lens stelt Volkssterrenwacht Orion tijdelijk een verloopbus beschikbaar om met de telescoop een foto te kunnen maken. Dit onder begeleiding van een Orion medewerker. Voor verdere uitleg zie mapje astrofotografie.
Voor verdere neem gerust contact per telefoon of per mail.De volkssterrenwacht in vogelvlucht

Nu kunt u goed zien waar volkssterrenwacht gelegen is. Het ligt in een prachtig natuurrecreatie gebied. Ook zitten er enkele foto's tussen de luchtopnames in gemonteerd over wat vereniging zoal doet. Klik op de afbeeldingen om de 2 films te zien.

 

   

         
    Volkssterrenwacht Orion Inschrijfnummer KvK te Hoorn: 40626200    
 
Veilingweg 21B RSIN/fiscaal nummer: 815932790    
 
1611 BN Bovenkarspel IBAN: NL75 RABO 0310 0309 78    
    Tel: 06-48850445      
    Mail: info@volkssterrenwachtorion.nl      
           
   
© VolkssterrenwachtOrion | Realisatie Bannerwinkel.nl
   
   
Bezoeker online = 1