info@volkssterrenwachtorion.nl+31 648850445


www.volksterrenwachtorion.nl


Veilingweg 21B
1611 BN Bovenkarspel


....

Orion
staat ingeschreven in
het handelsregister onder
nummer: 40626200 
   
HOME
 
Maandag 4 juni lezing over het Noorderlicht door Ben Lassing

Samenvatting:
De presentatie gaat over het verschijnsel Poollicht, Noorderlicht ofwel Aurora Borealis (en natuurlijk ook Australis, Zuiderlicht).
Het pad  wordt gevolgd vanaf de vorming en geboorte van een ster in het algemeen, om kennis te maken met de hoofdrolspelers Zon en Aarde. Daardoor worden er  de verbanden gelegd tussen wat er vanaf de Zon naar onze Aarde komt en uiteindelijk het Poollicht veroorzaakt.
Van groot belang hierbij is de Magnetic Bubble rond de Aarde en de werkelijk zeer agressieve plek in de ruimte op zo’n 1½ miljoen km achter de Aarde. Daar knapt uiteindelijk het magnetische elastiek, zodat re-connectie van de veldlijnen plaatsvindt. Dit is een geweldig energetisch gebeuren waarbij de betrokken deeltjes wel 1. 106 °C heet worden en haast de lichtsnelheid weer bereiken. Ze worden ingevangen aan de polen en volgen de veldlijnen van Noord- naar Zuidpool en weer terug. De elektronen recombineren weer met de ionen hoog in de atmosfeer en dat geeft nu het typische lichtverschijnsel. Dit alles wordt gelardeerd met diverse foto’s en uitleg hierover om  e.e.a. te kunnen begrijpen. Ook worden er kijktips gegeven  en de manier hoe dat fotografisch vast te leggen.
Aan het eind worden er zelfgemaakte foto’s door Ben van het Poollicht in IJsland, vertoond.Even voorstellen:
Reeds op jonge leeftijd was Ben al geboeid door de natuur en ontdekte hij de meteorologie en in één adem ook alle andere natuurwetenschappen, zoals de astronomie en natuurkunde. Op zijn veertiende wist hij al dat hij carrière wilde maken in de elektriciteit/elektronica.
Televisiereparatie, fotografie en uren achtereen buiten gestaan, turend naar de nachtelijke hemel, waren zijn hobby’s. Zijn eerste baan vond hij bij KLM in het vliegtuigonderhoud; de cockpit was zijn werkterrein.
De computer kruiste zijn pad: tien jaar een eenmanszaak in programmeren gedraaid en prachtige applicaties ontwikkeld vanuit vooraf uitgevoerde systeemanalyse. Op zijn veertigste werd hij systeem/netwerkbeheerder bij de Hogeschool van Amsterdam. Daarna dezelfde functie bij het Bevolkingsregister, Gemeente Amsterdam. Intussen alles op het gebied van astronomie/natuurkunde opgezogen en de fotografie verder uitgebouwd tot een professioneel niveau.
Hij verdiepte zich grondig in het verschijnsel Aurora Borealis en in 2013 heeft hij dit zelf, samen met een aantal leden van Orion, mogen waarnemen op het prachtige IJsland.
En nu een presentatie over het prachtige verschijnsel 'poollicht' bij de Volkssterrenwacht Orion in Bovenkarspel.
(Deze  foto is een van zijn foto’s, die hij de afgelopen jaren heeft gemaakt. Meer foto’s van Ben zijn te zien op: www.bensphotogallery.weebly.com)

Lokatie van de lezing: Veilingweg 21B in Bovenkaspel.
Aanvang van deze lezing: 20.00 uur ( de zaal is open vanaf  19.30 uur).
Van te voren aanmelden voor deze lezing kan via : info@volkssterrenwachtorion.nl of telefonisch via 06-48850445 .
Toegangsprijs voor leden € 3,-  p.p. en niet leden € 6,--.p.p ( dit is incl. een kopje koffie in de pauze).


 
Maandag 4 juni lezing over het Noorderlicht door Ben Lassing

Op maandag 4 juni geeft Ben Lassing in Volkssterrenwacht Orion de lezing ”de fascinatie van het Noorderlicht".


Kijkavond bij Volkssterrenwacht Orion op vrijdag 18 mei 2018

Orion is open op vrijdag 18 mei 2018 van 20.00 - 23.00 uur .
Bezoekers kunnen door de giga grote telescopen naar het heelal gluren; bij helder weer op de kijkavond is de maan met zijn kraters te zien! 

 


Zondag 13 Mei: Fulldomefilm "Natural Selection" en "Dinosaurus at dusk" in het planetarium van Volkssterrenwacht Orion

Bekijk de wereld door de ogen van Charles Darwin, Brits natuuronderzoeker, bioloog en geoloog en wees getuigen van de meeste opwinende wettenschappelijke ontdekkingen.

Zeil mee met de jonge Charles Darwin, aan boord van de HMS Beagle en ontdekt de wereld.

De filmvoorstelling van Natural Selection is om 15.00 uur in het Planetarium van Orion.  De filmvoorstelling van Dinosaurus at dusk is om 14.00 uur in het Planetarium van Orion. Graag een kwartier van te voren aanwezig zijn. Nederlands gesproken. De film is geschikt voor zowel jeugd als volwassenen. Om een trailer te bekijken kun je dit vinden onder het kopje filmvoorstellingen in de balk boven in de website.

Tickets kosten 5,00 euro p.p. voor volwassenen en 3,00 euro p.p. tot 12 jaar. Het is noodzakelijk dat u zich van te voren aan te melden i.v.m. beperkte plaatsen. Telefoon 06-48850445.


 
Vernieuwde vitrinekasten

Volkssterrenwacht Orion bezig met enkele vitrinekasten te voorzien van nieuw materiaal. Ook zijn er diverse nieuwe natuurkundige proeven te bewonderen waarvan enkele je zelf mag bedienen. Zo is er een grote elektriseermachine aanwezig waar je dan zelf vonken mee kan trekken e.d.
Er komen heel wat nieuwe natuurkundige proeven bij die we niet in één keer kunnen laten zien dit i.v.m. ruimte gebrek.
Volkssterrenwacht Orion is alleen nog op de tweede en de vierde zondag van de maand open vanaf 13.00 uur tot 17.00 uur. Houd daarom regelmatig de agenda in de gaten voor extra openstellingen.Een kijkje bij Orion

Winterseizoen
Eigen foto van de Maan of kraters
Aankomend winterseizoen wil Volkssterrenwacht Orion de gelegenheid geven aan bezoekers die interesse hebben om foto’s te kunnen maken van de Maan. 
De foto’s kun je dan maken met je eigen digitale camera (voorlopig een Canon of een Nikon i.v.m. verloopbussen). In plaatst van een lens stelt Volkssterrenwacht Orion tijdelijk een verloopbus beschikbaar om met de telescoop een foto te kunnen maken. Dit onder begeleiding van een Orion medewerker. Voor verdere uitleg zie mapje astrofotografie.
Dus let goed op de website van Volkssterrenwacht Orion i.v.m. een heldere nacht. Aankondiging vind plaatst op de homepage en als het lukt nog in de krant.De volkssterrenwacht in vogelvlucht

Nu kunt u goed zien waar volkssterrenwacht gelegen is. Het ligt in een prachtig natuurrecreatie gebied. Ook zitten er enkele foto's tussen de luchtopnames in gemonteerd over wat vereniging zoal doet. Klik op de afbeeldingen om de 2 films te zien.

 

   

         
    Volkssterrenwacht Orion Inschrijfnummer KvK te Hoorn: 40626200    
 
Veilingweg 21B RSIN/fiscaal nummer: 815932790    
 
1611 BN Bovenkarspel IBAN: NL75 RABO 0310 0309 78    
    Tel: 06-48850445      
    Mail: info@volkssterrenwachtorion.nl      
           
   
© VolkssterrenwachtOrion | Realisatie Bannerwinkel.nl
   
   
Bezoeker online = 1