info@volkssterrenwachtorion.nl+31 648850445


www.volksterrenwachtorion.nl


Veilingweg 21B
1611 BN Bovenkarspel


....

Orion
staat ingeschreven in
het handelsregister onder
nummer: 40626200 
   
HOME
 
Woensdag 11 april lezing: Higgs en het mysterie van de missende antimaterie.

Titel: Higgs en het mysterie van de missende antimaterie.

Samenvatting:
De ontdekking van het Higgsdeeltje is naar verluidt de laatste missende schakel van het zogenaamde standaardmodel van elementaire deeltjes. We kennen nu de fundamentele bouwstenen van krachten en van materie, en hebben een verklaring voor de oorsprong van massa.
Echter, er resteert een groot mysterie: de wiskundige symmetrie van het model voorspelt dat er evenveel antimaterie als materie geproduceerd moet zijn tijdens de oerknal!


Hoe kan het zijn dat antimaterie weliswaar in versnellers geproduceerd wordt, maar toch niet in de kosmos voorkomt?

Deze vraag is het centrale thema van de lezing.
De onderwerpen, die voorbij komen tijdens de voordracht zijn: wat zijn de bouwstenen van materie en van krachten? Wat is antimaterie? Hoe werkt het Higgs mechanisme en wat heeft het te maken met het mysterie van missende antimaterie?

Prof. dr. Marcel Merk studeerde natuur- en sterrenkunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Zijn specialisatie was de deeltjesfysica en zijn promotie bracht hem naar CERN, waar hij betrokken was bij het grote LEP experiment. Sinds 1995 is hij in Nederland betrokken bij het antimaterie onderzoek. Op dit moment is hij hoofd van de afdeling B-fysica van het Nikhef instituut en als hoogleraar verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

    Lokatie van de lezing: Veilingweg 21B in Bovenkaspel.
    Aanvang van deze lezing: 20.00 uur ( de zaal is open vanaf  19.30 uur).
    Van te voren aanmelden via: info@volkssterrenwachtorion.nl of telefonisch via 06-48850445 .
    Toegangsprijs voor leden € 3,-  p.p. en niet leden € 6,--.p.p ( dit is incl. een kopje koffie in de pauze).


 
Kijkavond bij Volkssterrenwacht Orion op 23 maart 2018

Orion is open op vrijdag 23 maart 2018 van 19 – 22 uur .
Bezoekers kunnen door de giga grote telescopen naar het heelal gluren; bij helder weer op de kijkavond is de maan met zijn kraters te zien! 

 


Wat kun je in de maand maart waarnemen

Elke maand komt in deze rubriek wat er deze maand zoal te zien is aan de nachtelijke hemel. Zoals sterbedekking door de Maan. Er zijn deze maand ook enkele samenstanden waar te nemen zoals Maan met de planeet Venus, welke meteorietenregen, welke komeet e.d. te zien zullen zijn.


 
Vernieuwde vitrinekasten

Volkssterrenwacht Orion bezig met enkele vitrinekasten te voorzien van nieuw materiaal. Ook zijn er diverse nieuwe natuurkundige proeven te bewonderen waarvan enkele je zelf mag bedienen. Zo is er een grote elektriseermachine aanwezig waar je dan zelf vonken mee kan trekken e.d.
Er komen heel wat nieuwe natuurkundige proeven bij die we niet in één keer kunnen laten zien dit i.v.m. ruimte gebrek.
Volkssterrenwacht Orion is alleen nog op de tweede en de vierde zondag van de maand open vanaf 13.00 uur tot 17.00 uur. Houd daarom regelmatig de agenda in de gaten voor extra openstellingen.Een kijkje bij Orion

Winterseizoen
Eigen foto van de Maan of kraters
Aankomend winterseizoen wil Volkssterrenwacht Orion de gelegenheid geven aan bezoekers die interesse hebben om foto’s te kunnen maken van de Maan. 
De foto’s kun je dan maken met je eigen digitale camera (voorlopig een Canon of een Nikon i.v.m. verloopbussen). In plaatst van een lens stelt Volkssterrenwacht Orion tijdelijk een verloopbus beschikbaar om met de telescoop een foto te kunnen maken. Dit onder begeleiding van een Orion medewerker. Voor verdere uitleg zie mapje astrofotografie.
Dus let goed op de website van Volkssterrenwacht Orion i.v.m. een heldere nacht. Aankondiging vind plaatst op de homepage en als het lukt nog in de krant.De volkssterrenwacht in vogelvlucht

Nu kunt u goed zien waar volkssterrenwacht gelegen is. Het ligt in een prachtig natuurrecreatie gebied. Ook zitten er enkele foto's tussen de luchtopnames in gemonteerd over wat vereniging zoal doet. Klik op de afbeeldingen om de 2 films te zien.

 

   

         
    Volkssterrenwacht Orion Inschrijfnummer KvK te Hoorn: 40626200    
 
Veilingweg 21B RSIN/fiscaal nummer: 815932790    
 
1611 BN Bovenkarspel IBAN: NL75 RABO 0310 0309 78    
    Tel: 06-48850445      
    Mail: info@volkssterrenwachtorion.nl      
           
   
© VolkssterrenwachtOrion | Realisatie Bannerwinkel.nl
   
   
Bezoeker online = 1