secretariaat
@volkssterrenwachtorion.nl+31 648850445


www.volksterrenwachtorion.nl


Veilingweg 21B
1611 BN Bovenkarspel


....

Orion
staat ingeschreven in
het handelsregister onder
nummer: 40626200 
   
HOME
 
Op 7 maart: lezing: Exoplaneten en de speurtocht naar buitenaards leven

Samenvatting:
Exoplaneten zijn planeten rondom andere sterren dan de Zon. In 1995 vond men de eerste exoplaneet bij een 'normale' ster 51 Peg, en in de jaren daarna werden nog enkele tientallen exoplaneten ontdekt. Dat waren allemaal grote planeten, van het formaat Jupiter, die ook nog eens dicht om hun ster heen draaiden.
Met verbeterde technieken en de lancering van speciale satellieten zoals Kepler en Corot kwam het aantal ontdekkingen in een stroomversnelling, en er werden steeds kleinere exoplaneten ontdekt. Velen daarvan bleken in de leefbare zone te zitten, waardoor ook de speurtocht naar buitenaards leven werd aangewakkerd.

In deze lezing wordt uitgelegd welke technieken worden gebruikt bij de zoektocht naar exoplaneten, hoeveel er inmiddels gevonden zijn, waarom de Kepler-satelliet zo succesvol was, en wat we nog kunnen verwachten in de nabije toekomst. Ook Tabby's ster komt aan bod, één van de vreemdste objecten aan de hemel die de laatste jaren gevonden zijn.


Lokatie van de lezing: Veilingweg 21B in Bovenkarspel.
Aanvang van deze lezing: 20.00 uur ( de zaal is open vanaf  19.30 uur).
Van te voren aanmelden via:  secretariaat@volkssterrenwachtorion.nl of telefonisch via 06-48850445 .
Toegangsprijs voor leden € 3,--   p.p. en niet leden € 6,--. p.p ( dit is incl. een kopje koffie in de pauze).


 
Landelijke Sterrenkijkdagen bij Volkssterrenwacht Orion op 24 en 25 febr. 2018

Volkssterrenwacht Orion zet in het weekend van zaterdag 24 en zondag 25 februari 2018 zijn deuren open voor publiek; iedereen is van harte welkom!
Bezoekers, zowel jeugd als volwassenen, kunnen zo op informele wijze kennis maken met de wereld van sterren en planeten en met de leuke hobby sterrenkunde.


Telescopen doen het weer

De telescopen van vereniging Orion doen het weer. Op zaterdag 3 februari is dit tijdens een besloten bijeenkomst door burgemeester R. Wortelboer van de gemeente Stede Broec de telescopen weer in werking gesteld.

De telescopen hebben ruim een half jaar stil gestaan.

Burgemeester Wortelboer stelde via het GoTo systeem de telescopen in werking om de telescopen te sturen naar de zon. Later heeft de burgemeester Wortelboer hem weer in de parkeerstand geplaatst.

Hiermee heeft hij de telescopen weer in gebruik gesteld.


Wat kun je in de maand februari waarnemen

Elke maand komt in deze rubriek wat er deze maand zoal te zien is aan de nachtelijke hemel. Zoals sterbedekking door de Maan. welke meteorietenregen, welke komeet e.d. te zien zullen zijn. De maand februari is een vrij rustig maand.

 


 
Vernieuwde vitrinekasten

Volkssterrenwacht Orion bezig met enkele vitrinekasten te voorzien van nieuw materiaal. Ook zijn er diverse nieuwe natuurkundige proeven te bewonderen waarvan enkele je zelf mag bedienen. Zo is er een grote elektriseermachine aanwezig waar je dan zelf vonken mee kan trekken e.d.
Er komen heel wat nieuwe natuurkundige proeven bij die we niet in één keer kunnen laten zien dit i.v.m. ruimte gebrek.
Volkssterrenwacht Orion is alleen nog op de tweede en de vierde zondag van de maand open vanaf 13.00 uur tot 17.00 uur. Houd daarom regelmatig de agenda in de gaten voor extra openstellingen.Een kijkje bij Orion

Winterseizoen
Eigen foto van de Maan of kraters
Aankomend winterseizoen wil Volkssterrenwacht Orion de gelegenheid geven aan bezoekers die interesse hebben om foto’s te kunnen maken van de Maan. 
De foto’s kun je dan maken met je eigen digitale camera (voorlopig een Canon of een Nikon i.v.m. verloopbussen). In plaatst van een lens stelt Volkssterrenwacht Orion tijdelijk een verloopbus beschikbaar om met de telescoop een foto te kunnen maken. Dit onder begeleiding van een Orion medewerker. Voor verdere uitleg zie mapje astrofotografie.
Dus let goed op de website van Volkssterrenwacht Orion i.v.m. een heldere nacht. Aankondiging vind plaatst op de homepage en als het lukt nog in de krant.De volkssterrenwacht in vogelvlucht

Nu kunt u goed zien waar volkssterrenwacht gelegen is. Het ligt in een prachtig natuurrecreatie gebied. Ook zitten er enkele foto's tussen de luchtopnames in gemonteerd over wat vereniging zoal doet. Klik op de afbeeldingen om de 2 films te zien.

 

   

         
    Volkssterrenwacht Orion Inschrijfnummer KvK te Hoorn: 40626200    
 
Veilingweg 21B RSIN/fiscaal nummer: 815932790    
 
1611 BN Bovenkarspel IBAN: NL75 RABO 0310 0309 78    
    Tel: 06-48850445      
    Mail: secretariaat@volkssterrenwachtorion.nl      
           
   
© VolkssterrenwachtOrion | Realisatie Bannerwinkel.nl
   
   
Bezoeker online = 1