secretariaat
@volkssterrenwachtorion.nl+31 648850445


www.volksterrenwachtorion.nl


Veilingweg 21B
1611 BN Bovenkarspel


....

Orion
staat ingeschreven in
het handelsregister onder
nummer: 40626200 
   
HOME
 
Landelijke sterrenkijkdagen bij Volkssterrenwacht Orion op 24 en 25 febr. 2018

Publiek kan zo op informele wijze kennis maken met de wereld van sterren en planeten en met de leuke hobby sterrenkunde.

Orion is open op zaterdag 24 februari van 19 – 22 uur en zondag 25 februari van 13 – 17 uur.

De telescopen in de koepelruimte hebben een aantal maanden stilgestaan, maar gelukkig draaien ze weer!!!!!!

Bezoekers kunnen door de giga grote telescopen in de koepelruimte naar het heelal gluren; bij helder weer op de kijkavond is de maan met zijn kraters te zien! En er kan ook met eigen camera of mobiele telefoon via de telescoop door bezoekers een foto van de maan gemaakt worden: hoe leuk is dat?

Op het dakterras van Orion staan ook een aantal telescopen opgesteld, waar publiek bij helder weer doorheen kan kijken naar de maan, sterrenhopen zoals de Plejaden, sterrennevels (waaronder de Orionnevel) en er wordt uitleg gegeven over sterrenbeelden.

De avond bestaat uit een boeiend programma:

Op beide dagen worden er in het planetarium presentaties met een speciale planetariumbeamer een aantal prachtige presentaties gegeven  over het heelal en de ruimtevaart  en wordt er een overzicht gegeven van sterrenbeelden. Ook kan er ingezoomd worden op de maan, planeten en de actuele sterrenhemel.

In de expositieruimte is er van alles te zien en te beleven over sterrenkunde, ruimtevaart en geologie (waaronder een mooie collectie meteorieten, mineralen, fossielen en dino-onderdelen);

Ook zijn er onder begeleiding van medewerkers van Orion leuke doe-dingen voor de jeugd te doen zoals natuurkundige proefjes over de breking van het licht, statische elektriciteit.

Ook kan er gekeken worden door microscopen en een interactief reisje gemaakt worden door het heelal via het grote touchscreen.

Vrijwilligers van Orion zijn aanwezig om uitleg en informatie te geven.

De toegang voor de sterrenwacht is gratis en er hoeft niet voor worden aangemeld.

De toegang voor de sterrenwacht en gratis; er hoeft ook niet van te voren te worden aangemeld.

Voor info kunt u terecht bij het secretariaat van Volkssterrenwacht Orion 06-48850445 en op www.volkssterrenwachtorion.nl

Lokatie van Volkssterrenwacht is het Streekbos Paviljoen ( 1e verdieping van) aan de Veilingweg 21B in Bovenkarspel. Voor meer info: www.volkssterrenwachtorion.nl of bel naar 0648850445.

 

In het kader van de landelijke sterrenkijkdagen, die voor de 42-ste keer worden gehouden zijn sterrenwachten elders in het land ook open voor publiek ( zie www.knvws.nl ).​

 


 
Landelijke Sterrenkijkdagen bij Volkssterrenwacht Orion op 24 en 25 febr. 2018

Volkssterrenwacht Orion zet in het weekend van zaterdag 24 en zondag 25 februari 2018 zijn deuren open voor publiek; iedereen is van harte welkom!
Bezoekers, zowel jeugd als volwassenen, kunnen zo op informele wijze kennis maken met de wereld van sterren en planeten en met de leuke hobby sterrenkunde.


Telescopen doen het weer

De telescopen van vereniging Orion doen het weer. Op zaterdag 3 februari is dit tijdens een besloten bijeenkomst door burgemeester R. Wortelboer van de gemeente Stede Broec de telescopen weer in werking gesteld.

De telescopen hebben ruim een half jaar stil gestaan.

Burgemeester Wortelboer stelde via het GoTo systeem de telescopen in werking om de telescopen te sturen naar de zon. Later heeft de burgemeester Wortelboer hem weer in de parkeerstand geplaatst.

Hiermee heeft hij de telescopen weer in gebruik gesteld.


Wat kun je in de maand februari waarnemen

Elke maand komt in deze rubriek wat er deze maand zoal te zien is aan de nachtelijke hemel. Zoals sterbedekking door de Maan. welke meteorietenregen, welke komeet e.d. te zien zullen zijn. De maand februari is een vrij rustig maand.

 


 
Vernieuwde vitrinekasten

Volkssterrenwacht Orion bezig met enkele vitrinekasten te voorzien van nieuw materiaal. Ook zijn er diverse nieuwe natuurkundige proeven te bewonderen waarvan enkele je zelf mag bedienen. Zo is er een grote elektriseermachine aanwezig waar je dan zelf vonken mee kan trekken e.d.
Er komen heel wat nieuwe natuurkundige proeven bij die we niet in één keer kunnen laten zien dit i.v.m. ruimte gebrek.
Volkssterrenwacht Orion is alleen nog op de tweede en de vierde zondag van de maand open vanaf 13.00 uur tot 17.00 uur. Houd daarom regelmatig de agenda in de gaten voor extra openstellingen.Een kijkje bij Orion

Winterseizoen
Eigen foto van de Maan of kraters
Aankomend winterseizoen wil Volkssterrenwacht Orion de gelegenheid geven aan bezoekers die interesse hebben om foto’s te kunnen maken van de Maan. 
De foto’s kun je dan maken met je eigen digitale camera (voorlopig een Canon of een Nikon i.v.m. verloopbussen). In plaatst van een lens stelt Volkssterrenwacht Orion tijdelijk een verloopbus beschikbaar om met de telescoop een foto te kunnen maken. Dit onder begeleiding van een Orion medewerker. Voor verdere uitleg zie mapje astrofotografie.
Dus let goed op de website van Volkssterrenwacht Orion i.v.m. een heldere nacht. Aankondiging vind plaatst op de homepage en als het lukt nog in de krant.De volkssterrenwacht in vogelvlucht

Nu kunt u goed zien waar volkssterrenwacht gelegen is. Het ligt in een prachtig natuurrecreatie gebied. Ook zitten er enkele foto's tussen de luchtopnames in gemonteerd over wat vereniging zoal doet. Klik op de afbeeldingen om de 2 films te zien.

 

   

         
    Volkssterrenwacht Orion Inschrijfnummer KvK te Hoorn: 40626200    
 
Veilingweg 21B RSIN/fiscaal nummer: 815932790    
 
1611 BN Bovenkarspel IBAN: NL75 RABO 0310 0309 78    
    Tel: 06-48850445      
    Mail: secretariaat@volkssterrenwachtorion.nl      
           
   
© VolkssterrenwachtOrion | Realisatie Bannerwinkel.nl
   
   
Bezoeker online = 1