secretariaat
@volkssterrenwachtorion.nl+31 648850445


www.volksterrenwachtorion.nl


Veilingweg 21B
1611 BN Bovenkarspel


....

Orion
staat ingeschreven in
het handelsregister onder
nummer: 40626200 
   
HOME
 
Zie de Maan schijn door de bomen bij Volkssterrenwacht Orion

Nog nooit de kraters van de maan gezien van heel dichtbij?

Kom deze dan bekijken door de grote telescopen, die bij Orion staan! Met eigen mobiel of camera kan door bezoekers een foto van de maan gemaakt worden; hoe "cool" is dat? 
Op het dakterras van Orion staan ook een aantal telescopen opgesteld, waar je bij helder weer doorheen kunt kijken naar o.a. de maan, sterrenhopen zoals de Plejaden en sterrennevels waaronder de Orionnevel.

De avond bestaat uit een boeiend programma:
In het digitale planetarium worden er met een speciale planetariumbeamer prachtige presentaties over heelal en ruimtevaart vertoond en wordt er een overzicht gegeven van sterrenbeelden. Ook kan er ingezoomd worden op de maan, planeten en de actuele sterrenhemel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de expositieruimte is er van alles te zien en te beleven over sterrenkunde, ruimtevaart en geologie, waaronder een mooie collectie meteorieten, mineralen, ammonieten en dino-onderdelen. Je kunt hier ook deelnemen aan verschillende natuurkundige proefjes. Daarnaast krijg je uitleg over allerlei natuurkundige fenomenen, zoals de breking van licht, statische elektriciteit en magnetisme en maak een interactief reisje door het heelal via het grote touchscreen. 

Vrijwilligers van Orion zijn aanwezig om uitleg en informatie te geven. Een bijzondere avond dus voor jong en oud! 

De toegang is gratis en er hoeft niet te worden aangemeld van te voren.
Voor meer info: 06-48850445 

 


 
Woensdag 13 dec. 2017 lezing: Kosmische straling: berichten uit de ruimte?

Op Woensdag 13 dec. 2017 geeft  prof. Bob van Eijk in Volkssterrenwacht Orion de lezing: Kosmische straling: berichten uit de ruimte?


Vereniging Orion zoekt sponsors

Vereniging Orion had een zeer unieke montering waar de telescopen op stonden. Dit geheel stond gekoppeld aan een systemkast met diverse PLC’s.

 

De afgelopen jaren heeft vereniging Orion heel veel last gehad van stroom storingen waardoor de instrumenten in de systeemkast regelmatig doorbranden. Hierdoor al de laatste 4 jaar ruim 8.000,00 euro schade opgelopen. Dan maar de zwijgen over de vele manuren van de vrijwilligers en de steun van MC-technology uit Heerhugowaard.

 

Helaas komt dit door de zeer slechte staat van de meterkast in het Streekbos Paviljoen. Ook bevind zich op het Streekbos Paviljoen geen bliksemafleider. Dit gaf steeds statische elektriciteit in de koepel dat weer doorsloeg naar de plc’s in de systeemkast. Ondanks allerlei extra aanpassingen die vereniging Orion inmiddels heeft gedaan bleef dit maar doorgaan.

 

Nu zijn er helaas weer diverse instrumenten in de systeemkast doorgebrand. Dit keer vele malen ernstiger.

Vereniging Orion gaat nu over stappen op een andere montering de 10Micron3000.

Dit gaat totaal plm. 19.500,00 euro kosten.

Dit nieuwe systeem staat dan geheel los van de systeemkast. Hierdoor dan geen last meer van storingen in de plc e.d. Ook kunnen we dit dan beter beschermen tegen statische elektrisiteit.

 

Hiervoor zoekt vereniging Orion nog sponsors om dit te kunnen verwezenlijken. De telescopen kunnen we nu niet meer gebruiken. Dus alles staat nu echt stil in de koepel.

Wist u dat vereniging Orion een ANBI status heeft. Dit houdt in dat u een bedrag kunt sponsoren en deze op het eind van het jaar aftrekken van de belasting.

 

Elk bedrag is welkom. U kunt uw donatie storten op NL75RABO 0310 0309 78 t.n.v. vereniging Orion ter ondersteuning nieuwe montering.

 

Vereniging Orion hoopt dan ook dat we de telescopen weer snel kunnen gebruiken. Dan kunnen de vele leerlingen van scholen die Orion bezoeken weer laten genieten van het kijken met bescherming naar de zon overdag en in de avond naar andere onderwerpen in het universum.

 

STEUN DAAROM ORION OM DIT WEER TE KUNNEN VERWEZENLIJKEN.

Hieronder een tekening van hoe de nieuwe montering op de oude voet die we gaan gebruiken komt te staan.

 

 

 

Rabobank West-Friesland heeft al een donatie gedaan van 3.000,00 euro ter ondersteuning voor de nieuwe montering.

Westfrieslandfonds heeft ook een donatie gedaan van 2.000,00 euro ter ondersteuning voor de nieuwe montering

Firma Schutte heeft ook een donatie gedaan van 2.500,00 euro ter ondersteuning voor de nieuwe montering.


 
Vernieuwde vitrinekasten

Volkssterrenwacht Orion bezig met enkele vitrinekasten te voorzien van nieuw materiaal. Ook zijn er diverse nieuwe natuurkundige proeven te bewonderen waarvan enkele je zelf mag bedienen. Zo is er een grote elektriseermachine aanwezig waar je dan zelf vonken mee kan trekken e.d.
Er komen heel wat nieuwe natuurkundige proeven bij die we niet in één keer kunnen laten zien dit i.v.m. ruimte gebrek.
Volkssterrenwacht Orion is alleen nog op de tweede en de vierde zondag van de maand open vanaf 13.00 uur tot 17.00 uur. Houd daarom regelmatig de agenda in de gaten voor extra openstellingen.Een kijkje bij Orion

Winterseizoen
Eigen foto van de Maan of kraters
Aankomend winterseizoen wil Volkssterrenwacht Orion de gelegenheid geven aan bezoekers die interesse hebben om foto’s te kunnen maken van de Maan. 
De foto’s kun je dan maken met je eigen digitale camera (voorlopig een Canon of een Nikon i.v.m. verloopbussen). In plaatst van een lens stelt Volkssterrenwacht Orion tijdelijk een verloopbus beschikbaar om met de telescoop een foto te kunnen maken. Dit onder begeleiding van een Orion medewerker. Voor verdere uitleg zie mapje astrofotografie.
Dus let goed op de website van Volkssterrenwacht Orion i.v.m. een heldere nacht. Aankondiging vind plaatst op de homepage en als het lukt nog in de krant.De volkssterrenwacht in vogelvlucht

Nu kunt u goed zien waar volkssterrenwacht gelegen is. Het ligt in een prachtig natuurrecreatie gebied. Ook zitten er enkele foto's tussen de luchtopnames in gemonteerd over wat vereniging zoal doet. Klik op de afbeeldingen om de 2 films te zien.

 

   

         
    Volkssterrenwacht Orion Inschrijfnummer KvK te Hoorn: 40626200    
 
Veilingweg 21B RSIN/fiscaal nummer: 815932790    
 
1611 BN Bovenkarspel IBAN: NL75 RABO 0310 0309 78    
    Tel: 06-48850445      
    Mail: secretariaat@volkssterrenwachtorion.nl      
           
   
© VolkssterrenwachtOrion | Realisatie Bannerwinkel.nl
   
   
Bezoekers online = 2