secretariaat
@volkssterrenwachtorion.nl+31 648850445


www.volksterrenwachtorion.nl


Veilingweg 21B
1611 BN Bovenkarspel


....

Orion
staat ingeschreven in
het handelsregister onder
nummer: 40626200 
   
HOME
 
Een kijkje bij Orion

Hieronder een resultaat van een Canon.

 

Een eigen foto van de zon
Volkssterrenwacht Orion wil ook de bezoekers de mogelijkheid geven om foto’s te kunnen maken van de zon.
De foto’s kun je dan maken met je eigen digitale camera (voorlopig een Canon of een Nikon i.v.m. verloopbussen). In plaatst van een lens stelt Volkssterrenwacht Orion tijdelijk een verloopbus beschikbaar om met de telescoop een foto te kunnen maken. Dit onder begeleiding van een Orion medewerker. Voor verdere uitleg zie mapje astrofotografie.
Let dus goed op de website van Volkssterrenwacht Orion. Zodra het een heldere dag is wordt dit gemeld op de homepage en als het nog lukt in de krant.

Volkssterrenwacht is vanaf heden nog maar 1x per twee weken open op een zondagmiddag. Maar er zal ook gekeken worden voor eventueel op een zaterdagmiddag.

Hieronder enkele resultaat met een Canon.

Een eigen foto van een zonnevlam
Vereniging Orion is bezig met de aanschaf van een eigen speciale camera waarmee dan de bezoekers zelf enkele foto’s kan maken van een zonnevlam.
Hiervoor zoekt Orion nog sponsors. De camera kost plm. 600,00 euro.
U kunt eventueel een sponsor bedrag storten op NL75 RABO 0310 0309 78 t.n.v. sponsoring camera.

Hieronder enkele foto’s van een zonnevlam.
Deze zijn genomen door Theo Mulder met zijn eigen camera. Bij een vlam zit een foto van de aarde er in gemonteerd om de verhouding aan te geven.

 
 

Met dezelfde speciale camera kunnen we dan ook zonnevlekken en bewegingen op de zon fotograferen.
Hieronder enkele voorbeelden.

 

Een eigen foto van een planeet of nevel.
Hier is Volkssterrenwacht Orion ook mee bezig. Nu nog enkele foto’s via een Canon of Nikon. Maar ook hier is de bedoeling dat dit gaat gebeuren met een speciale camera. Ook hiervoor zijn we op zoek naar sponsors.
U kunt eventueel een sponsor bedrag storten op NL75 RABO 0310 0309 78 t.n.v. sponsoring camera.

Als de camera’s aangeschaft zijn zal dit eerst even uitgetest moeten door enkele leden zodat er minder tijd nodig is voor de uitleg van hoe en welke instelling moet ik gebruiken. U krijgt dan de data mee op een eigen memorystick zodat u dit thuis verder kan verwerken. Uitleg komt dan te staan onder het mapje astrofotografie.

 

 
Lezing 30 oktober 2017 REIS NAAR DE GREAT AMERICAN ECLIPS

Op Maandag 30 oktober 2017 geeft Jos Lankreijer in Volkssterrenwachtlezing: Reis naar de 'Great American Eclipse'. De totale zonsverduistering van 21 augustus was aanleiding voor velen om af te reizen naar de Verenigde Staten.


Vereniging Orion zoekt sponsors

Vereniging Orion had een zeer unieke montering waar de telescopen op stonden. Dit geheel stond gekoppeld aan een systemkast met diverse PLC’s.

 

De afgelopen jaren heeft vereniging Orion heel veel last gehad van stroom storingen waardoor de instrumenten in de systeemkast regelmatig doorbranden. Hierdoor al de laatste 4 jaar ruim 8.000,00 euro schade opgelopen. Dan maar de zwijgen over de vele manuren van de vrijwilligers en de steun van MC-technology uit Heerhugowaard.

 

Helaas komt dit door de zeer slechte staat van de meterkast in het Streekbos Paviljoen. Ook bevind zich op het Streekbos Paviljoen geen bliksemafleider. Dit gaf steeds statische elektriciteit in de koepel dat weer doorsloeg naar de plc’s in de systeemkast. Ondanks allerlei extra aanpassingen die vereniging Orion inmiddels heeft gedaan bleef dit maar doorgaan.

 

Nu zijn helaas weer diverse instrumenten in de systeemkast doorgebrand. Dit keer vele malen ernstiger.

Vereniging Orion gaat nu over stappen op een andere montering de 10Micron3000.

Dit gaat totaal plm. 18.000,00 euro kosten.

Dit nieuwe systeem staat dan geheel los van de systeemkast. Hierdoor dan geen last meer van storingen in de plc e.d. Ook kunnen we dit dan beter beschermen tegen statische elektrischiteit.

 

Hiervoor zoekt vereniging Orion sponsors om dit te kunnen verwezenlijken. De telescopen kunnen we niet meer gebruiken. Dus alles staat nu echt stil in de koepel.

Wist u dat vereniging Orion een AMBI status heeft. Dit houdt in dat u een bedrag kan sponsoren en deze op het eind van het jaar aftrekken van de belasting.

 

Elk bedrag is welkom. U kunt uw donatie storten op NL75RABO 0310 0309 78 t.n.v. vereniging Orion ter ondersteuning nieuwe montering.

 

Vereniging Orion hoopt dan ook dat we de telescopen weer snel kunnen gebruiken. Dan kunnen de vele leerlingen van scholen die Orion bezoeken weer laten genieten van het kijken met bescherming naar de zon overdag en in de avond naar andere onderwerpen.

 

STEUN DAAROM ORION OM DIT WEER TE KUNNEN VERWEZENLIJKEN.

Hieronder een tekening van hoe de nieuwe montering op de oude voet die we gaan gebrukken komt te staan.

 

 

Rabobank West-Friesland heeft al een donatie gedaan van 3.000,00 euro ter ondersteuning voor de nieuwe montering.


 
Vernieuwde vitrinekasten

Volkssterrenwacht Orion bezig met enkele vitrinekasten te voorzien van nieuw materiaal. Ook zijn er diverse nieuwe natuurkundige proeven te bewonderen waarvan enkele je zelf mag bedienen. Zo is er een grote elektriseermachine aanwezig waar je dan zelf vonken mee kan trekken e.d.
Er komen heel wat nieuwe natuurkundige proeven bij die we niet in één keer kunnen laten zien dit i.v.m. ruimte gebrek.
Volkssterrenwacht Orion is alleen nog op de tweede en de vierde zondag van de maand open vanaf 13.00 uur tot 17.00 uur. Houd daarom regelmatig de agenda in de gaten voor extra openstellingen.Een kijkje bij Orion

Winterseizoen
Eigen foto van de Maan of kraters
Aankomend winterseizoen wil Volkssterrenwacht Orion de gelegenheid geven aan bezoekers die interesse hebben om foto’s te kunnen maken van de Maan. 
De foto’s kun je dan maken met je eigen digitale camera (voorlopig een Canon of een Nikon i.v.m. verloopbussen). In plaatst van een lens stelt Volkssterrenwacht Orion tijdelijk een verloopbus beschikbaar om met de telescoop een foto te kunnen maken. Dit onder begeleiding van een Orion medewerker. Voor verdere uitleg zie mapje astrofotografie.
Dus let goed op de website van Volkssterrenwacht Orion i.v.m. een heldere nacht. Aankondiging vind plaatst op de homepage en als het lukt nog in de krant.De volkssterrenwacht in vogelvlucht

Nu kunt u goed zien waar volkssterrenwacht gelegen is. Het ligt in een prachtig natuurrecreatie gebied. Ook zitten er enkele foto's tussen de luchtopnames in gemonteerd over wat vereniging zoal doet. Klik op de afbeeldingen om de 2 films te zien.

 

   

         
    Volkssterrenwacht Orion Inschrijfnummer KvK te Hoorn: 40626200    
 
Veilingweg 21B RSIN/fiscaal nummer: 815932790    
 
1611 BN Bovenkarspel IBAN: NL75 RABO 0310 0309 78    
    Tel: 06-48850445      
    Mail: secretariaat@volkssterrenwachtorion.nl      
           
   
© VolkssterrenwachtOrion | Realisatie Bannerwinkel.nl
   
   
Bezoekers online = 3