info@volkssterrenwachtorion.nl+31 648850445


www.volksterrenwachtorion.nl


Veilingweg 21B
1611 BN Bovenkarspel


....

Orion
staat ingeschreven in
het handelsregister onder
nummer: 40626200 
   
HOME
 
Een kijkje bij Orion

Hieronder een resultaat van een Canon.

 

Een eigen foto van de zon
Volkssterrenwacht Orion wil ook de bezoekers de mogelijkheid geven om foto’s te kunnen maken van de zon.
De foto’s kun je dan maken met je eigen digitale camera (voorlopig een Canon of een Nikon i.v.m. verloopbussen). In plaatst van een lens stelt Volkssterrenwacht Orion tijdelijk een verloopbus beschikbaar om met de telescoop een foto te kunnen maken. Dit onder begeleiding van een Orion medewerker. Voor verdere uitleg zie mapje astrofotografie.
Let dus goed op de website van Volkssterrenwacht Orion. Zodra het een heldere dag is wordt dit gemeld op de homepage en als het nog lukt in de krant.

Volkssterrenwacht is vanaf heden nog maar 1x per twee weken open op een zondagmiddag. Maar er zal ook gekeken worden voor eventueel op een zaterdagmiddag.

Hieronder enkele resultaat met een Canon.

Een eigen foto van een zonnevlam
Vereniging Orion is bezig met de aanschaf van een eigen speciale camera waarmee dan de bezoekers zelf enkele foto’s kan maken van een zonnevlam.
Hiervoor zoekt Orion nog sponsors. De camera kost plm. 600,00 euro.
U kunt eventueel een sponsor bedrag storten op NL75 RABO 0310 0309 78 t.n.v. sponsoring camera.

Hieronder enkele foto’s van een zonnevlam.
Deze zijn genomen door Theo Mulder met zijn eigen camera. Bij een vlam zit een foto van de aarde er in gemonteerd om de verhouding aan te geven.

 
 

Met dezelfde speciale camera kunnen we dan ook zonnevlekken en bewegingen op de zon fotograferen.
Hieronder enkele voorbeelden.

 

Een eigen foto van een planeet of nevel.
Hier is Volkssterrenwacht Orion ook mee bezig. Nu nog enkele foto’s via een Canon of Nikon. Maar ook hier is de bedoeling dat dit gaat gebeuren met een speciale camera. Ook hiervoor zijn we op zoek naar sponsors.
U kunt eventueel een sponsor bedrag storten op NL75 RABO 0310 0309 78 t.n.v. sponsoring camera.

Als de camera’s aangeschaft zijn zal dit eerst even uitgetest moeten door enkele leden zodat er minder tijd nodig is voor de uitleg van hoe en welke instelling moet ik gebruiken. U krijgt dan de data mee op een eigen memorystick zodat u dit thuis verder kan verwerken. Uitleg komt dan te staan onder het mapje astrofotografie.

 

 
Extra activiteit tijdens de kijkavond bij Volkssterrenwacht Orion op vrijdag 3 maart:

Muziek en Lichtkunst van de Nachtelijke Hemel in het Planetarium van Orion
Een levend kunstwerk van film en muziek.

Ursae Minoris combineert vernieuwende muzikale en visuele composities die de verschijnselen van en het kijken naar de sterren naar een levend kunstwerk vertalen.  De muziek is direct gebaseerd op sterrenkaarten en hoort thuis in de koepels van planetaria en observatoria.  De muziek omvat een  beperkt geluidspalet dat een algemeen publiek sterk aanspreekt door een verrassende, vaak ingetogen maar allesomvattend klank. In het planetarium ontstaat een nieuw beeldend kunstwerk door het samenspel van filmprojectie en computersimulaties, live elektronica en 
contrabasspel.  

Zowel film als het live muzikale optreden van elektronica en contrabas zijn geïnspireerd door het natuurkundig model van hoe licht zich beweegt en breekt door de atmosfeer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MUZIEK
De partituur van 'Ursae Minoris' is geschreven door Claudio Baroni en is gebaseerd op sterrenkaarten van Ursa Minor ofwel de Kleine Beer. Het muzikale materiaal, zoals toonhoogte en lengte is geÏnspireerd door sterrenpatronen uit deze kaarten; muzikale uitvoering wordt verzorgd door Dario Calderone.

De nadruk  ligt op een specifiek geluidseffect. Het visuele deel van 'Ursae Minoris' werd ontwikkeld door experimenteel filmmaker en mediakunstenaar Joost Rekveld. Geïnspireerd door de muziek en de sterrenpatronen maakt hij een visuele compositie die dezelfde structuur en flexibiliteit heeft als de muziekpartituur. Deze wordt ook  live door hem uitgevoerd. Het uitgangspunt van deze visuele compositie zijn de ijle effecten die optreden bij het waarnemen van sterren. En dan met name de weg die het licht van de sterren aflegt door de atmosfeer. Een aantal fenomenen worden vertolkt zoals het 'twinkelen' van sterren door onregelmatigheden in de luchtlaag , het optreden van halo's en lichtzuilen bij lage temperaturen. Belangrijk door alle delen heen is ook hier weer het contrast tussen de stabiele klassiek mathematische wereld van de sterren enerzijds en de toevalligheden die inherent zijn aan de atmosfeer en de menselijke waarneming anderzijds.  

Het is een speciale  projectie speciaal voor planetariums waarin de solist in het midden van de ruimte en publiek zal spelen.

Deze voorstelling is mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en NORMA Fonds.


Lezing woensdag 1 maart

In Volkssterrenwacht Orion aan de Veilingweg 21B in Bovenkarspel wordt
op woensdag 1 maart 2017 de lezing gegeven: “ Straling voor beginners" .
Deze lezing wordt gepresenteerd door Paul Dolk.

 


Lezing woensdag 8 maart

Woensdag 8 maart; Bij Volkssterrenwacht Orion aan de Veilingweg 21B in Bovenkarspel de volgende lezing: “ Geheimen van satellieten" 
Deze lezing wordt gepresenteerd door dr. Rob van den Berg, directuer van Space Expo in Noordwijk
 

 


Nationale Sterrenkijkdagen op vrijdag 3 en zaterdag 4 maart bij Orion

De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) organiseert ook dit jaar de Nationale Sterrenkijkdagen. Op vrijdag 3 en zaterdag 4 maart vanaf 19.00 tot 23.00 uur stelt Volksterrenwacht Orion (Veilingweg 21B - 1611 BN - Bovenkarspel) haar deuren open voor het publiek.


 
Een kijkje bij Orion

Winterseizoen
Eigen foto van de Maan of kraters
Aankomend winterseizoen wil Volkssterrenwacht Orion de gelegenheid geven aan bezoekers die interesse hebben om foto’s te kunnen maken van de Maan. 
De foto’s kun je dan maken met je eigen digitale camera (voorlopig een Canon of een Nikon i.v.m. verloopbussen). In plaatst van een lens stelt Volkssterrenwacht Orion tijdelijk een verloopbus beschikbaar om met de telescoop een foto te kunnen maken. Dit onder begeleiding van een Orion medewerker. Voor verdere uitleg zie mapje astrofotografie.
Dus let goed op de website van Volkssterrenwacht Orion i.v.m. een heldere nacht. Aankondiging vind plaatst op de homepage en als het lukt nog in de krant.De volkssterrenwacht in vogelvlucht

Nu kunt u goed zien waar volkssterrenwacht gelegen is. Het ligt in een prachtig natuurrecreatie gebied. Ook zitten er enkele foto's tussen de luchtopnames in gemonteerd over wat vereniging zoal doet. Klik op de afbeeldingen om de 2 films te zien.

 

   

         
    Volkssterrenwacht Orion Inschrijfnummer KvK te Hoorn: 40626200    
 
Veilingweg 21B RSIN/fiscaal nummer: 815932790    
 
1611 BN Bovenkarspel IBAN: NL75 RABO 0310 0309 78    
    Tel: 06-48850445      
    Mail: secretariaat@volkssterrenwachtorion.nl      
           
   
© VolkssterrenwachtOrion | Realisatie Bannerwinkel.nl
   
   
Bezoeker online = 1